Cena nafty míří k novému rekordu, zdražuje i benzin

Petr Kučera Petr Kučera
24. 10. 2011 14:05
Analytik očekává další zdražování, ceny klesnou až na konci roku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ceny pohonných hmot v České republice dál rostou. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která je dlouhodobě sleduje.

Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil v průměru o 16 haléřů na 34,85 koruny za litr.

Cena nafty stoupla o 18 haléřů na 34,60 koruny za litr a blíží se tak rekordu z června 2008, kdy krátce stála přes 35 korun.

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák v příštích dnech předpokládá další zdražování. Růst cen podle něj souvisí se zdražením benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Investoři podle Čermáka s napětím sledují řešení dluhové krize v Evropě, smrt Muammara Kaddáfího vyvolala spekulace o rychlejším obnovení těžby v Libyi.

Analytik Jan Šimek z Broker Consulting nicméně očekává, že na konci roku ceny pohonných hmot klesnou. "Je velmi překvapivé, že ceny rostou, přestože světová ekonomika opět zpomaluje a bude se s velkou pravděpodobností potýkat s druhým dnem ekonomické krize. Právě proto se domníváme, že v závěru roku ceny zamíří směrem dolů, očekáváme výrazný propad," říká.

)

Nejdražší benzin je v Jihomoravském kraji (35,34 Kč/l), v Praze a na Vysočině, nejlevnější v Jihočeském (34,39 Kč/l) a Ústeckém kraji.

V průměru nejdražší naftu prodávají rovněž v Jihomoravském kraji (35,16 Kč/l), v Praze a na Vysočině. Nejlevnější naftu lze koupit v Jihočeském (34,18 Kč/l) a Olomouckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy