Bude ČSOB na prodej? Emise akcií zatím odložena

Ekonomika Ekonomika
22. 3. 2010 9:11
Jednání o emisi akcií ČSOB zatím nejsou u konce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dubnový termín vstupu ČSOB na pražskou burzu je, zdá se, nereálný. Dnešní Hospodářské noviny dokonce přinesly informaci, že vlastník ČSOB - belgická KBC - dokonce zvažuje variantu přímého prodeje banky nebo její části. Zájem již podle HN údajně projevily Deutsche Bank a francouzská BNP Paribas.

Již minulý týden informoval belgický deník De Standaard, že emisi akcií ČSOB provázejí komplikace. List informoval, že akcie ČSOB půjdou na burzu až v červnu, ačkoliv se původně počítalo s dubnovým termínem.

KBC však tyto zvěsti popírá. Naopak tvrdí, že akcie ČSOB vydány budou."Je to naprostý nesmysl. Evropské komisi jsme se zavázali, že uvedeme menšinový podíl v ČSOB na akciový trh. Česko však pro nás zůstává jedním z hlavních trhů," řekla deníku mluvčí KBC Group Viviane Huybrechtová.

Ve hře je i Evropská komise

Změny plánu by totiž znamenaly velké komplikace. KBC si  musela nechat schválit Evropskou komisí strategický plán, jak získá peníze na splacení vládní pomoci ve výši sedmi miliard eur. Na splacení bude během pěti let potřebovat i s úroky až 10,5 miliardy eur a další 3,5 miliardy eur, aby podpořila svůj růst na trzích. Dohromady potřebuje získat kolem 14 miliard eur (asi 350 miliard korun). Součástí plánu je právě i uvedení akcií dcery na burzu.

Přesto si je KBC podle zdroje HN vědoma, že přímý prodej je výhodnější a zjednodušil by splacení pomoci. Uvažovaný prodej 40procentního balíku akcií na burze vynese podle analytiků v přepočtu 50 miliard korun. Za celou ČSOB by ale mohla získat přibližně 200 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy