Bruce Willis a lustr z Bydžova, hvězdy akčního trháku

ČTK ČTK
24. 2. 2013 19:33
Do filmu Smrtnostná past 5 dodala česká firma Lucky Glass 45 lustrů
Foto: 20th Century Fox

Nový Bydžov - Řadě lidí z Nového Bydžova na Hradecku bude při sledování nového kasovního trháku Smrtonosná past 5 s Brucem Willisem v hlavní roli zřejmě něco povědomé.

Při jedné z přestřelek americké megastar s padouchy se totiž na plátně objeví i křišťálové lustry z produkce bydžovské rodinné firmy Lucky Glass. Jedním z obřích lustrů policista John McClane, ztvárněný Willisem, svého soka z řad ruské mafie prohodí a dostane se tak z jinak bezútěšné situace.

"Když nás v březnu 2012 oslovili lidé ze štábu Smrtonosné pasti s přáním využít v jedné z akčních scén naše křišťálové lustry, považovali jsme to nejprve za žert," říká k počátku kontraktu na dodávku 45 lustrů majitel Lucky Glass Jaroslav Lucký. Šlo však o skutečnost. "Dostali na nás doporučení od jednoho našeho spokojeného zákazníka. Vše se pak intenzivně upřesňovalo dva měsíce," dodal Lucký.

Ve studiích v Budapešti, kde Američané film natáčeli, Bydžovští loni v červnu zajistili i montáž lustrů. "Ve filmu naše křišťálové lustry posloužily k dekoraci tanečního sálu, kde se jedna z ústředních akčních scéna odehrála," řekl Lucký. Spolupráci s americkým štábem označil za zajímavou zkušenost, která se může zdařit jednou za život.

Lucky Glass, která má do 20 zaměstnanců a křišťálové lustry dodává do téměř 80 zemí celého světa, pro filmovou produkci vyrobila pět velkých lustrů a 40 menších svítidel na stěny. Pět velkých lustrů je vůbec největšími svítidly z nabídky firmy. Jeden váží asi 70 kilogramů, má 42 žárovek a vysoký je téměř 170 centimetrů. Jeho katalogová cena činí přes 70 tisíc korun. Dodaná svítidla byla z běžné produkce, stejná si podle Luckého může objednat jakýkoliv zákazník.

Na Rusko

Bydžovští skláři považují dodávku pro filmaře za dobrou referenci, která jim pomůže ve zvýšení odbytu doma i v cizině. Z podniku, který vznikl před 13 lety, jde na export přes 80 procent produkce. Měsíčně firma vyrobí několik stovek lustrů. Hlavním odbytištěm je Evropa.

Za perspektivní trh Lucky Glass pokládá i Rusko, které bylo v minulosti největším odbytištěm českého křišťálu. "Právě v Rusku se děj nové Smrtonosné pasti i scény s našimi lustry odehrávají," upozornil na jistou souvislost filmu a exportních záměrů podniku Lucký.

V Česku bude mít páté pokračování Smrtonosné pasti s podtitulem Opět v akci premiéru 14. března. Světová premiéra byla 14. února. Film zahájil úspěšně. Během svého prvního víkendu byl v severoamerických kinech nejnavštěvovanějším filmem, za který diváci zaplatili na vstupném 25 milionů dolarů (476 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy