Brno uživí v recesi luxusní hotel i obchodní centrum

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 5. 2009 22:09
CTP Invest dostaví v Brně devatenáctipatrový hotel a nevzdává se ani projektu nákupního centra.
Foto: Attila Racek

Brno - Už celý rok „zdobí" brněnskou Heršpickou ulici, tedy jednu z pomyslných bran do města, nedostavěné betonové torzo sahající do výše více než pěti poschodí.

Stavbu luxusního hotelu, který se měl s devatenácti podlažími podle původních plánů stát už vloni na podzim nejvyšší budovou v Brně, zastavil v květnu 2008 její investor, společnost CTP Invest.

Beze změny by však už stavba, která sousedí s administrativním Spielberk Office Centrem stejného developera, neměla zůstat příliš dlouho.

„Obnovení prací plánujeme ve druhé polovině letošního roku. Předpokládaný termín dokončení je v polovině roku příštího," vysvětluje obchodní ředitel CTP Invest Jakub Pelikán.

A.cz: Stavba stojí kvůli tomu, že vaše společnost změnila taktiku. Na rozdíl od minulosti nejprve sháníte zájemce a teprve potom stavíte budovy. Znamená to, že o hotel už má zájem konkrétní společnost?

V současné době finišujeme diskuse ohledně provozovatele hotelu. Jde o silné světové společnosti, které nemají nouzi o vlastní stálou klientelu.

A.cz: Je jasné, kdy přesně se stavba znovu rozběhne?

Hotel pro nás stavěla, a bude stavět i nadále, společnost Skanska. Ta se po zmražení stavby hotelu přesunula na Černovickou terasu, kde pracuje na výstavbě třetí budovy pro společnost Honeywell, jejímuž postavení jsme dali přednost. Práce na tomto Honeywell Campus by měly skončit letos v červnu či červenci. Pak se Skanska vrátí ke stavbě hotelu.

A.cz: Hospodářská krize hoteliérství dost silně poznamenala. Statistiky ukazují klesající množství ubytovaných hostů a nejvíc právě v těch nejluxusnějších hotelích. Nebojíte se, že nájemce v Brně neuspěje a budete hledat nového?

Rozhodně ne. Brno má velmi výhodnou polohu, má mezinárodní letiště, je blízko Vídně. Navíc podobné ubytovací kapacity, tedy ve standardu pětihvězdičkového hotelu, v něm citelně chybí. Holiday Inn, který jediný tento standard nabízí, je téměř neustále plný. A to není zrovna typickým zástupcem pětihvězdičkového hotelu.

A.cz: Nedostavěný hotel sousedí se Spielberk Office Centre, které CTP označuje za vlajkovou loď svých administrativních projektů. Toto kancelářské centrum ale není zrovna přeplněné nájemníky. Jaká je jeho obsazenost?

V současné době asi 75 nebo 78 procent. Dokončovali jsme jej však s vědomím, že raději postavíme více čtverečních metrů, které nebudou plně obsazené, než abychom našim stávajícím nájemcům komplikovali život tím, že budou pracovat v těsné blízkosti stavby. To by se stalo, pokud bychom stavěli takzvané IQ budovy jednu po druhé. Teď nabízíme více typů prostor na architektonicky jednotném místě. Po dokončení hotelu už nájemníky nebude rušit žádná další výstavba.

A.cz: Pro Brno chystáte svou další premiéru - nákupní centrum. Vyrůst má na pozemcích ležících přes dálnici od obchodního centra Olympia v letech 2010 až 2011. Jak bude vypadat?

Naše centrum by mělo plynule navázat na již existující obchodní centrum, které chceme doplnit. Právě vzhledem k jeho sousedství by nebylo vhodné stavět na pozemcích skladové prostory nebo haly pro lehkou výrobu. Centrum bude mít dvě části. V té přední budou plochy určené prodeji, kde by měl sídlit obchod s nábytkem a velká prodejna sportovního zboží. V zadní části vznikne obchodní galerie s menšími jednotkami a hobby marketem. Tyto plochy budou určené k pronájmu.

 

Právě se děje

Další zprávy