Brit skoupil kakao za 20 miliard, ovládl trh v Evropě

Tomáš Fránek
20. 7. 2010 18:04
Britský investor nakoupil kakao za miliardu dolarů, jde o veškeré evropské zásoby bobů

Praha - Jediný člověk způsobil to, že kakao bylo nejdražší za 33 let.

Britský investor Anthony Ward totiž nakoupil většinu evropských zásob kakaa za jednu miliardu dolarů. Jde o největší nákup investora za uplynulých čtrnáct let, Ward koupil 240 tisíc tun kakaových bobů.

Pět Titaniců s kakaem

Z koupeného kakaa jde vyrobit 5 miliard čokolád. „Představte si pět lodí velikostí Titanicu naložených kakaem," uvedl pro BBC Chris Skinner, ředitel  Financial Services Club.

Ward chce kakao uskladnit v Holandsku, Hamburku a v Londýně a spekulovat na další růst ceny na burze. Podobný obchod mu už před osmi lety vyšel, když za dva měsíce vydělal 40 milionů liber.

 Ward je přitom bývalým šéfem Evropské asociace kakaa.

Zisk z obchodu ale nemá britský obchodník jistý. Ostatní spekulanti na trhu totiž začali ihned po zveřejnění této zprávy sázet naopak na pokles ceny kakaa a ta už spadla o pět procent.

Kakao v posledním roce už kvůli vysoké poptávce podražilo o 16 procent, přitom v Africe se ho sklidilo méně.

"Předpokládám, že pan Ward si říká: ,Dobře, jestliže na kakao vsadím a podaří se mi ovládat dodávky kakaa, mohu zahnat trhy do úzkých a následně na tom vydělat.' Povedlo se mu to už v roce 2002, proto to udělal znovu," komentoval Chris Skinner, šéf společnosti Financial Services Club.

Je to spekulant

Wardův nákup ale kritizují zástupci organizací bojujících proti chudobě.

Ty začali volat po zavedení limitů, aby obchodníci nemohli uměle ovlivňovat ceny pšenice, kávy nebo kakaa. Podle nich tyto spekulativní obchody jen poškozují zemědělce a přispívají k nárůstu chudoby.

"Podobné spekulace tlačí ceny nahoru, způsobují velké problémy pro farmáře a zvyšují chudobu. V roce 2008 byly podobné spekulace jedním z důvodů, proč stovky milionů lidí trpěly hladem," uvedl představitel World Development Movement Tim Jones.

 

Právě se děje

Další zprávy