Boom průmyslových realit: Skoro jako za císaře pána

Dominik Jandl
13. 4. 2008 11:00
V Praze stavební boom končí, na řadě jsou regiony
Vizualizace paírny Wanemi v Zábřehu. Bude-li tam stát, rozhodnou voliči lidovým hlasováním.
Vizualizace paírny Wanemi v Zábřehu. Bude-li tam stát, rozhodnou voliči lidovým hlasováním. | Foto: Wanemi

Praha - Český trh s průmyslovými nemovitostmi v posledních dvou letech rekordně rostl. A to hlavně v Praze. Vyplývá to z analýzy trhu provedené poradenskou společností King Sturge.

Podle ní by měl tento dynamický trh v růstu pokračovat i během letošního roku, což ostatně potvrzují i výsledky za letošní první kvartál. Jedinou výraznější změnou tak bude omezení výstavby v Praze na úkor ostatních rychle se rozvíjejích měst.

V Praze dochází místo

Místní trh je již totiž podle odborníků nasycen. To potvrzuje i lehký pokles cen za nájemní plochy v minulém roce. V současnosti se zde podle údajů King Sturge pohybuje mezi 3,80 až 5,25 eur za m2 na měsíc.

Foto: Aktuálně.cz

V roce 2007 bylo v Praze postaveno plných 220 tisíc m2 z celkových 850 tisíc m2 postavených v celé České republice.

Metropole měla v loňském roce na vystavěných průmyslových plochách 26procentní podíl. Letos by ovšem podle analytiků měla velikost nových průmyslových ploch v meziročním srovnání poprvé klesnout.

Podle Milana Korbeláře z oddělení průmyslových nemovitostí poradenské společnosti King Sturge se výstavba průmyslových nemovitostí a skladů v Praze přesouvá od původně nejvytíženějších dopravních tepen D1 a D5 do nových lokalit kolem dalších výpadovek.

Jako příklad uvedl silnice R6 na Karlovy Vary, D8 na Teplice, R10 na Mladou Boleslav a D11 na Hradec Králové. Právě u těchto důležitých komunikací letos bude dokončena první fáze R6 Logistics Park firmy Skanska Property a druhá fáze Business Park Rudná společnosti Orco Property Group.

1)Orange Park/Mayfield 2)VGP Nýřany/VGP 3)ProLogis Štěnovice/ProLogis 4)CTPark Cerhovice/CTP Invest 5)Rudná II.fáze/ORCO 6)R6 Logistics Park/Skanska Property 7)Cargoport Dobrovíz/Hochtief 8)IIG Park Chomutov/Immo Industry Group 9)D8 European Park/AFI Europe 10)D8 Přestanov/Euroform 11)CTPark Mladá Boleslav/CTP Invest 12)VGP Mladá Boleslav/VGP 13)VGP Horní Počernice II.fáze/VGP 14)VGP Hradec Králové/VGP 15)CTPark Hradec Králové/CTP Invest 16)CTPark Pardubice/CTP Invest 17)CTPark Brno South/CTP Invest 18)ProLogis Brno/ProLogis 19)VGP Olomouc/VGP 20)CTPark Lipník nad Bečvou/CTP Invest 21)CTPark Nový Jičín/CTP Invest 22)ProLogis Ostrava/ProLogis
1)Orange Park/Mayfield 2)VGP Nýřany/VGP 3)ProLogis Štěnovice/ProLogis 4)CTPark Cerhovice/CTP Invest 5)Rudná II.fáze/ORCO 6)R6 Logistics Park/Skanska Property 7)Cargoport Dobrovíz/Hochtief 8)IIG Park Chomutov/Immo Industry Group 9)D8 European Park/AFI Europe 10)D8 Přestanov/Euroform 11)CTPark Mladá Boleslav/CTP Invest 12)VGP Mladá Boleslav/VGP 13)VGP Horní Počernice II.fáze/VGP 14)VGP Hradec Králové/VGP 15)CTPark Hradec Králové/CTP Invest 16)CTPark Pardubice/CTP Invest 17)CTPark Brno South/CTP Invest 18)ProLogis Brno/ProLogis 19)VGP Olomouc/VGP 20)CTPark Lipník nad Bečvou/CTP Invest 21)CTPark Nový Jičín/CTP Invest 22)ProLogis Ostrava/ProLogis | Foto: Aktuálně.cz

"Novým impulsem pro růst lokálního trhu by bylo dokončení dalších částí městského okruhu tedy zlepšení pražské dopravní infrastruktury,"dodal Korbelář.

Nový lídr Plzeň

Podle analýzy se novým tahounem v oblasti výstavby průmyslových realit stane Plzeň. Vliv na to má několik velmi důležitých faktorů: město má výhodu v dobrém napojení na západoevropskou dálniční síť díky geografické poloze a také aktivní přístup vedení města.

V prvním čtvrtletí tohoto roku tu bylo celkem 550 tisíc metrů2 pronajímatelné plochy. Dalších pět projektů je v současnosti ve fázi příprav a realizace. Mezi nimi například CTPark Cerhovice nebo park firmy ProLogis ve Štěnovicích.

Stejně jako v Praze i v Plzni klesly loni díky velké rozloze parků a jejich připravovanému množství ceny. Ty se nyní pohybují mezi 3,50 a 4,25 eur za m2.

Ze stejných důvodů jako Plzeň profitují i Brno a Ostrava. Pro Brno kromě dálnice D1 svědčí i blízkost rakouských a slovenských hranic. I zde na trh pravděpodobně vstoupí americká firma ProLogis.

V roce 2008 v moravské metropoli celkem vznikne 480 tisíc m2 pronajímatelné plochy. Nájemné je zde stabilní, v prvním kvartále roku se pohybovalo mezi 4 až 4,50 eur za m2 na měsíc.

Ostrava sice poněkud zaostává vzhledem k pomalejšímu rozvoji infrastruktury, nicméně i ona skýtá pro developery silná lákadla. Těmi jsou nedaleko položené automobilky Hyundai v Nošovicích a Kia Motors v Žilině.

V celé Evropě vznikly sklady za 15 miliard eur

Kromě České republiky zažívají logistické parky zlaté období i v celé Evropě. V roce 2007 jich investoři postavili za 15 miliard eur, což sice meziročně představuje 12 procentní pokles, ale přesto se jedná o druhý nejsilnější rok.

Vyplývá to z nejnovějšího vydání European Logistic Report společnosti Jones Lang LaSalle.

Vývoj v jednotlivých zemích byl však poměrně nevyrovnaný. Zatímco například v Británii investice poklesly o 35 procent, v Německu stagnovaly a v Holandsku naopak o 30 procent vzrostly.

I tato studie potvrdila prudký rozvoj střední Evropy. Celkově v tomto regionu investice do logistických parků oproti roku 2006 vzrostly o 50 procent.

Zatímco v roce 2006 bylo v celé Evropě 12,2 milionů m2 skladových ploch, na konci roku to bylo již 14,5 milionů m2.

 

Právě se děje

Další zprávy