Boj o černou listinu. Nepatříme tam, stěžuje si firma

Tomáš Fránek
13. 10. 2010 11:15
První firma zařazená na černou listinu v Česku chce změnit verdikt úřadu
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno -  Společnost Kofroň Production & Advertising, která byla v Českku jako první firma zařazena na černou listinu a nesmí se ucházet o veřejné zakázky, chce verdikt antimonopolního úřadu zrušit.

A požaduje omluvu a očištění dobrého jména firmy. Majitel společnosti Petr Kofroň uvedl, že firma byla potrestána neoprávněně, všechny potřebné dokumenty podle něj měla v pořádku.

Přijdeme o miliony

Podle Kofroně firmu poškozuje už to, že bylo nepravomocné rozhodnutí úřadu zveřejněno. A pokud úřad své rozhodnutí potvrdí, tak přijde asi o deset milionů korun.

„Podáváme rozklad proti tomuto rozhodnutí a podnikneme v nejbližší době všechny nezbytné právní i jiné kroky k očištění svého dobrého jména a nápravě celé situace," uvedl majitel firmy.

Podle antimonopolního úřadu porušila zákon, když se ucházela o zakázku na uspořádání Znojemského vinobraní.

Důležitá listina

Podle úřadu firma ve výběrovém řízení předložila doklad k prokázání splnění kvalifikace, který neodpovídá skutečnosti. Konkrétně šlo o doklad o realizaci zakázky na zabezpečení průběhu významné kulturní akce s finančním objemem nejméně pět milionů korun.

Na černou listinu se od začátku letošního roku na tři roky mohou dostat firmy, které předložily nepravdivé podklady a uvedly nepravdivé informace. Podle expertů jde o jedno z důležitých opatření proti korupci, která v Česku zadávání zakázek provází ve velkém.

 

 

Právě se děje

Další zprávy