Bohemia Energy chce ovládnout svého konkurenta

ČTK ČTK
20. 6. 2013 12:30
Spojení s firmou České Energetické Centrum Jih nyní posuzuje antimonopolní úřad
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Brno - Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy chce ovládnout konkurenční České Energetické Centrum Jih. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad zahájil správní řízení, informoval o tom na svém webu.

ÚOHS se bude zabývat obchodem s elektřinou a dodávkami těchto energií pro konečné spotřebitele. Vede pouze zjednodušené řízení, rozhodnout o povolení spojení by měl do měsíce.

Alternativní dodavatel elektřiny a plynu Bohemia Energy utržil loni podle předběžných výsledků 8,7 miliardy korun. Výsledek představuje meziroční nárůst o 38 procent.

Podle společnosti přispělo k loňským rekordním tržbám především získání velkého počtu nových zákazníků. Ke konci roku 2012 Bohemia Energy měla přes 403 tisíc zákazníků, z toho téměř 244 tisíc z nich dodávala elektřinu a 158 tisíc plyn.

V Bohemia Energy, která návrh na povolení spojení na ÚOHS podala, podle dostupných informací vlastní většinu podnikatelé Hana a Jiří Písaříkovi. 39 procent má ve firmě MR Communications.

České Energetické Centrum Jih dosud vlastnila švýcarská společnost Cromicron. V letech 2010 a 2011 byla její česká dcera ve ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy