Boeing vyhrál, Airbus má vrátit miliardy eur z dotací

ČTK Karel Toman, ČTK
1. 7. 2010 17:35
Verdikt WTO ve vleklém sporu je významný, nemusí však být konečný
Foto: Boeing

Washington - Nadnárodní evropský výrobce letadel Airbus musí do tří měsíců vrátit dotaci až 3,2 miliardy euro, kterou před lety dostal od vlád zemí EU. Verdiktem rozsuzujícím šest let dlouhý spor se společností Boeing o tom rozhodla Světová obchodní organizace (WTO).

Panel WTO došel k závěru, že evropské vlády prostřednictvím bezrizikových úvěrů nečestným způsobem pomáhaly Airbusu porazit jeho americkou konkurenci. V rozporu s mezinárodně uznanými pravidly dostával Airbus také dotace na vývoj a podporu infrastruktury.

Evropské vlády tak společnosti poskytly zakázané exportní subvence a na pokyn WTO je musejí odstranit. Podle serveru EUobserver získalo největší osobní dopravní letadlo A380 podporu 3,2 miliardy euro.

Spor začal, až byl Airbus světovou jedničkou

Podle verdiktu musí společnost dotace do 90 dnů vrátit zemím, které jí je poskytly - hlavně Francii, Německu a Španělsku. WTO však neupřesnilo, kolik z těchto dotací firma bude muset vrátit.

Spor začal roku 2004, rok poté, co Airbus převzal titul nejprodávanějšího letadla světa. Pro Boeing je proto vítězství velkým zadostiučiněním v konkurenčním boji, v němž ho nefér evropské dotace znevýhodnily.

"Ty subvence nesmírně poškodily Spojené státy. Boeing kvůli nim přišel o tržby i o podíl na trhu," reagoval americký obchodní zmocněnec Ron Kirk. "Dnešní rozhodnutí tak pomůže vyrovnat pravidla, v jejichž rámci vedeme se společností Airbus konkurenční boj," řekl.

Obě strany teď mají 60 dnů na případné odvolání. Airbus už prohlásil, že odvolání zvažuje.

Airbus však verdikt panelu WTO interpretuje trochu jinak a vyzdvihl především ty pasáže, které pro něj vyzněly lépe. "Airbus očekává, že tento spor bude před WTO ještě pár let pokračovat. Tak jako u všech dalších obchodních sporů se řešení najde až přes transatlantická nebo i vícestranná jednání," vzkázal z Paříže Airbus. Zástupci Boeingu podle EU neprokázali, že by unie subvencemi Airbusu citelně poškodila zájmy USA.

Airbus: i Boeing dostává vládní dotace

Jiný panel WTO se ale v sídle organizace v Ženevě zabývá ještě odvetnou stížností, kterou EU podala na Boeing. Ve stížnosti se Brusel snaží dokázat, že americká vláda Boeingu také poskytovala subvence, které nejsou podle pravidel světového obchodu povoleny. Důvěrný závěr tohoto šetření by měl panel oběma stranám sdělit 16. července letošního roku.

Airbus a Boeing se už léta vzájemně obviňují, že od svých vlád dostávají subvence v rozporu s pravidly světového obchodu. WTO nález letos v březnu doručila zástupcům obou stran a uvedla, že verdikt zveřejní později. Od té doby se ale v médiích z tohoto nálezu objevila řada pasáží, která ukázala, že problém bude mít spíše Airbus.


 

Právě se děje

Další zprávy