Bakalův mluvčí: Deregulace dá nájemníkům jistotu

Karel Toman
3. 12. 2010 14:33
Mluvčí RPG Byty Petr Handl vysvětluje, jak po Novém roce proběhne deregulace
Foto: RPG Byty

Ostrava - Společnost RPG Byty podnikatele Zdeňka Bakaly je největším soukromým vlastníkem nájemních bytů v České republice.

Její portfolio tvoří 44 tisíc bytů a skoro ve všech chce od Nového roku začít zvyšovat nájem - od 15 do 38 procent (vyšší hodnota se týká jen 400 nejlevnějších bytů).

Ostravsko se tak stává velkou laboratoří deregulace, a zkušenot RPG se proto týká všech, kdo v bytech s netržním nájmem bydlí.

"Doposud naši nájemníci v bytech s regulovaným nájemným žili v nejistotě, o kolik se bude nájemné z roku na rok zvyšovat," vysvětlil v online rozhovoru mluvčí RPG Petr Handl, proč nové nájemní smlouvy počítají se zvašováním nájmů až do roku 2015. Skokové zvýšení nájmu na tržní úroveň se tak podle něj nájemníci bát nemusejí.

"Tím, že jim nabízíme návrh, který zcela přesně určuje výši nájemného v příštích letech, dáváme nájemníkům mnohem vyšší jistotu a možnost na vývoj nájemného se připravit," napsal Handl, který na vaše otázky ohledně deregulace odpovídal v online rozhovoru.

Podepsat nebo se soudit?

Pro nerozhodnuté nájemníky společnosti vládne na Ostravsku napjatá situace.

Když smlouvu podepíší do 15. prosince, získají z únorového nájmu poloviční slevu. Občanské sdružení nájemníků BytyOKD.cz ale označilo nové nájemní podmínky za "nekorektní, nemravné" a radí nájemníkům nové smlouvy nepodepisovat a počkat do 7. prosince, kdy zveřejní návod, jak proti návrhům nových smluv postupovat.

Nepodepisovat radí i poslanec za ČSSD a ostravský rodák Lubomír Zaorálek - mimochodem v seznamu položených otázek uvidíte, že i on se zapojil do on-line debaty a položil dva dotazy.

RPG tvrdí, že všechny peníze z nájmů půjdou do zateplení bytů a tedy budoucích úspor nájemníků. Společnost na svých klientských centrech otevřela přepážky speciálně určené jen k řešení nových nájmů. Kde to bude potřeba, nabízí o nájmu i jednání. Pokud se ale s nájemníkem nedohodne, je o Nového roku jediným zákonným řešením, aby cenu nájmu určil soud.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:04Autor: Vasil

Otázka: Dobrý den,
Dvě otázky: kolik partají už vám nové smlouvy podepsalo a kolik ne? - stačí v procentech. Vlastně tři: už máte nájemníka, který se s vámi bude o výši nájmu soudit?

Petr Handl: Dobré odpoledne všem diskutujícím. Návrhy na úpravu výše nájemného od roku 2011 jsme nájemníkům, kterých se týkají, distribuovali od 18. do 28.11. Celkem se to týká 36 500 domácností. K dnešnímu dni již máme více než 10 000 kladných odpovědí od nájemníků, kteří náš návrh přijali. Čas na posouzení a přijetí návrhu mají nájemníci až do 31.12., ale ti, kteří návrh přijmou do 15. prosince získají bonus v podobě 50% slevy z čistého nájemného za únor 2011.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:09Autor: Julius

Otázka: Zdravím do Ostravy,
Jak bude u RPG deregulace probíhat? To vyletí nájem hned na tržní hodnotu? Není to trochu drsný?
Děkuji

Petr Handl: Souhlasím s Vámi, že pokud by se měly nájmy zvedat z doposud regulovaných přímo na tržní, pak by to bylo pro některé nájemníky skutečně velmi náročné. Proto jsme náš návrh připravili tak, aby byl sociálně i ekonomicky citlivý. Proto počítá s postupným mírným navyšováním v příštích 4 letech. Např. v roce 2011 se u 90 % dotčených bytů zvýší nájem jen maximálně o pouhých 15 %. Kromě toho máme připraven program pro seniory, kterým budeme v případě splnění stanovených kritérií kompenzovat navýšení nájmu v roce 2011 částkou až 500 Kč měsíčně. Není jistě bez zajímavosti, že i po navýšení bude v dotčených bytech nájemné stále nižší než regulované nájemné v těch regionech, kde deregulace probíhá až do konce roku 2012 a kde majitelé domů mohou nájem stále ještě zvyšovat jednostranně bez dohody s nájemníky.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:12Autor: Haviř

Otázka: Když většina nájemníků nepůjde na vámi navržené podmínky, budete se o nájem soudit. Dvě otázky: 1) Kolik ze těch 40 tisíc smluv očekáváte že skončí jako případ před soudem? 2)A jaký máte vyhrazený rozpočet pro právníky - prodraží se to, resp. nespolyká to víc, než dělá suma získaná vyšším nájmem?

Petr Handl: Jak jsem již odpovídal před chvílí, nájemníci mají čas na přijetí návrhu až do 31.12. a již nyní jich návrh přijalo více než 10 000. Společnost RPG Byty vždy upřednostňuje dohodu před soudními spory, proto věřím, že těch, kteří náš návrh přijmou a tím pádem získají všechny výhody s ním spojené, bude většina a nebudeme tedy muset o určení výše nájemného žádat soudy.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:14Autor: nájemník

Otázka: Dobrý den. Proč nabízíte ve smlouvách výši nájemného až do roku 2015?

Petr Handl: Protože doposud naši nájemníci v bytech s regulovaným nájemným žili v nejistotě, o kolik se bude nájemné z roku na rok zvyšovat. Tím, že jim nabízíme návrh, který zcela přesně určuje výši nájemného v příštích letech, dáváme nájemníkům mnohem vyšší jistotu a možnost na vývoj nájemného se připravit. Reagujeme tím mimo jiné i na mnoho podnětů ze strany samotných nájemníků, kteří právě takovouto dlouhodobou jistotu požadovali.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:20Autor: tron

Otázka: Dobrý den
Ve Vámi zaslaném návrhu uvádíte zavádějící informace-především co se týče pojmu místně obvyklé nájemné (zaměňujete s tržním) a období po které soud určí nájem. Domnívám se, že Vaše jednání v rozporu s platnými zákony a že zneužíváte nízké právní vědomí nájemníků. Vaše chování je odporné

Petr Handl: Informace, které jsme nájemníkům poskytli, jsou zcela korektní. Již dnes existuje celá řada informací o tom, na jaké výši se místně obvyklé nájemné pohybuje, a nájemníci tudíž mají možnost si tyto informace ověřit z nezávislých zdrojů.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:21Autor: pavlik

Otázka: Proč je do nájemného zahrnuta i inflace a daň z nemovitosti? Nájemník přece není vlastník nemovitosti.

Petr Handl: Zohlednit vývoj inflace a daně z nemovitosti při sjednávání výše nájemného je právem pronajímatele.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:30Autor: Standa

Otázka: Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, proč není nabízená smlouva podepsána ze strany RPG byty? Je přeci řečeno, že se má společnost s nájemníky domluvit. Takto to vypadá, že když ji podepíše nájemník jako první a odešle společnosti, je to jako kdyby on (nájemním) sám navrhoval ať se jeho bydlení zdraží.

Petr Handl: Postup, který jsme zvolili, nám umožňuje po přijetí akceptovaného návrhu ze strany nájemníka ověřit před podpisem nové nájemní smlouvy nebo dodatku k nájemní smlouvě z naší strany platební morálku konkrétního nájemníka nebo uživatele bytu. Tímto postupem chceme pouze předejít tomu, aby byly uzavírány smlouvy například s neplatiči. Nájemník, který náš návrh akceptuje a zašle nám podepsané dokumenty a nemá vůči naší společnosti žádné dluhy, pak obdrží smlouvu nebo dodatek ke smlouvě podepsaný ze strany naší společnosti do konce ledna 2011 a novou výši nájemného začne hradit až od 1.2.2011.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:38Autor: Lojza

Otázka: Co nastane pokud Vám zašlu svůj návrh zvýšení nájemného a vy to akceptovat nebudte.Budete se i přes vstřícné jednání z mé strany soudit?Pokud vím měli by jsme se dohodnout na nájmu vaší nabídku ale neakceptuji

Petr Handl: Náš návrh je koncipován jako návrh dlouhodobý a na jeho přijetí závisí naše budoucí možnosti urychlení oprav bytového fondu. Čím více nájemníků tento návrh akceptuje, tím více prostředků na opravy budeme mít k dispozici. Pokud se na návrhu nedohodneme, pak budeme muset o určení výše nájemného požádat soud.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:45Autor: Šulina

Otázka: Bojíte se, s čím 7. prosince přijdou bytyOKD.cz, které nám radí nepodepisovat? S čím podle vás vyrukují?
Zdravím na Šumavu!

Petr Handl: Nemáme důvod se čehokoli obávat. Návrh, který jsme nájemníkům zaslali, je zcela korektní a pro nájemníky výhodný. Pokud jim někdo radí, aby náš návrh nepřijali, pak jim vlastně radí, aby dobrovolně souhlasili s tím, že opravy bytového fondu budou probíhat pomaleji, protože na ně bude méně peněz, že nebudou moci šetřit náklady na energie, protože jejich domy nebudou v dohledné době zatepleny nebo osazeny novými okny, že nebudou mít možnost čerpat příspěvek na bydlení z RPG fondu bydlení pro seniory atd. Je potom na zvážení každého nájemníka, zda dá či nedá na takováto doporučení.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:51Autor: Vejdělek

Otázka: Jaký je ročník zisk RPG Byty a jaké tržby (tedy hrubý příjem z nájemného)?. Díky

Petr Handl: Společnost RPG Byty za celou dobu své existence žádný zisk nevytvářela a veškeré prostředky získané z nájemného investovala zpět do bytového fondu. V letech 2004-2009 dokonce vynaložila na správu, opravy a regeneraci bytového fondu o 350 milionů Kč více, než kolik vybrala na nájemném. Ani v roce 2011 nebude společnost RPG Byty žádný zisk vytvářet a veškeré dostupné prostředky bude vynakládat na další zkvalitňování bydlení.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:54Autor: Antonio

Otázka: I kdyby se s vámi chtělo o nájem soudit jen 2,5 % nájemníků, je to nějakých tisíc soudních pří. To přece nemůžete vyřešit ani za rok. Jaký nájem budou lidi platit po dobu soudu?
Dík

Petr Handl: Pokud v některých případech bude muset o výši nájemného rozhodnout soud, pak po dobu trvání tohoto soudního sporu budou nájemníci platit stávající nájemné, ovšem s tím, že nová výše nájemného určená soudem bude platit zpětně ode dne podání žaloby na určení výše nájemného. Nájemníci tak riskují, že soudem určené nájemné by mohlo být mnohem vyšší, než s jakým počítá návrh RPG, a toto nájemné by museli doplatit i zpětně.

Odpovězeno: 03. 12. | 14:59Autor: Landlor

Otázka: V Americe takovy bytove gheta zbuldezorovali a na jeho miste postavili luxusni byty do osobniho vlstnictvi. Zateplovani a udrzba takovych slumu se nevyplati. Najemcum dali 30ti denni vypoved a soud na ne poslal tak akorat sherify a vystehovali je. Mate taky takove plany ??

Petr Handl: Od roku 2005 jsme na opravy našich domů a bytů vynaložili přes 4 miliardy korun a pokud naši nájemníci přistoupí na náš návrh navýšení nájemného, pak do konce roku 2014 by to mohlo být dalších více než 5 miliard. Jen v roce 2010 jsme na opravy vynaložili přes miliardu. Jak je tedy vidět, nemáme zájem demolovat a vystěhovávat, ale naopak dlouhodobě pronajímat a zvyšovat kvalitu bydlení pro naše nájemníky.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:02Autor: Karel

Otázka: 1) Jak můžete tvrdit, že v OStravě je tržní nájem ca. 100,- Kč/m2?
Známí nemohou sehnat zájemce na 70,- Kč/m2. Na rozdíl od RPG opravený a pěkný byt.
2) Víte, že 45000 rodin nemůže opustit Vaše byty i kdyby chtělo, protože tolik volných bytů na Ostravsku není. O jakém "tržním" nájmu mluvíte?

Petr Handl: Dnes se tržní nájemné pohybuje v našich lokalitách od 60 Kč do 130 Kč za metr čtvereční a měsíc. Nejčastější tržní hodnota tohoto tržního nájemného je v intervalu 80 až 90 Kč za metr čtvereční. To vše jsou snadno ověřitelná čísla a v posledních měsících byla opakovaně publikovaná i ve sdělovacích prostředcích. Již dnes existují i odborně zpracované cenové mapy (např. cenová mapa tržního nájemného, kterou zpracoval Institut regionálních informací). My sami máme tyto ceny potvrzeny na základě pronájmů cca 3000 našich bytů v poslední době, které se nám za výše uvedené tržní nájemné podařilo bez problémů pronajmout.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:05Autor: Šibal

Otázka: Je nějak propojeno hospodaření firem, které ovládá Bakala? Tedy uhlí (NWR, resp OKD), média (Respekt, Hospodářské noviny), bydlení (RPG Byty)? Nebo to jsou úplně oddělené firmy, kdy jedna může prodělávat a na druhé se to nijak neprojeví?

Petr Handl: Všechny společnosti, na které se ptáte a v nichž má pan Bakala nějaký spoluvlastnický podíl, jsou na sobě nezávislé a každá společnost má vlastní předmět činnosti a vlastní hospodaření.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:11Autor: zahry

Otázka: Jak je možné že bytová držstva zvládnou hospodařit s cenami okolo 30 kč/m2 a paneláky už jsou zrevitalizovány.Vaše firma pořád navyšuje a skutek utek (na rok 2011 už 57,5 kč/m2).Je to podle Vás morlání vydírat lidi když nemají jinou možnost odejít?

Petr Handl: bytový fond, který dnes vlastníme a spravujeme, jsme bohužel převzali v historicky značně zanedbaném stavu a většina bytů spadala do režimu regulovaného nájemného, jehož výše se začala upravovat teprve v roce 2007. Proto pokud chceme ještě více urychlit tempo oprav a přistoupit i k investicím, které nad rámec běžné údržby přinesou nájemníkům vyšší komfort bydlení a např. úspory na nákladech na eregie, pak se bez mírného navyšování nájemného neobejdeme. A výsledky naší práce jsou čím dál viditelnější, neboť opravených bytů a domů rok od roku rapidně přibývá. Spoustu práce máme sice ještě před sebou, ale na mnoha místech již dnes najdete ulice, kde opravené domy patří naší společnosti, zatímco ty neopravené jsou obecní nebo družstevní nebo patří společenstvím vlastníků, kteří se zatím na potřebných opravách nedokázali dohodnout.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:12Autor: OPBH

Otázka: Kdyby za vámi někdo z nájemníků přišel s návrhem (třeba celý dům), že byty odkoupí do vlastnictív, jak by vaše firma reagovala?

Petr Handl: Jak jsme již mnohokrát informovali, naším dlouhodobým záměrem je naše byty poskytovat za účelem nájemního bydlení, nikoli bytový fond rozprodávat.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:19Autor: Karča

Otázka: Pokud jsou smlouvy s automatickým prodlužováním protiprávní znamená to že i vy jste po nás vybiráli nájem protiprávně?A tedy by jste nám měli vrátit nájem?

Petr Handl: V žádném případě se nejedná o protiprávní smlouvy. Tyto smlouvy byly v minulosti uzavřeny zcela platně v souladu se zákonem a teprve v letošním roce vznikla pochybnost o platnosti doložky o automatickém prodlužování a proto je nutné ve smyslu příslušného rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR na tyto smlouvy pohlížet tak, že zanikly uplynutím doby nájmu. Proto se nyní v reakci na aktuální rozhodovací praxi Nejvyššího soudu ČR snažíme navrhnout nájemníkům takové řešení, které tento stav právní nejistoty odstraní a zajistí jim veškeré výhody týkající se nájemníků s řádnou nájemní smlouvou.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:21Autor: Franta

Otázka: Souhlasím se zvýšením pouze na rok 2011,Nevidím důvod proč bych se měl upisovat do roku 2015 a dál.Půjde se dohodnout pouze na rok dopředu?

Petr Handl: Vzhledem k tomu, že upřednostňujeme dlouhodobé nájemní vztahy a našim nájemníkům chceme dát dlouhodobou jistotu výše nájemného, je náš návrh koncipován jako dlouhodobý a proto jej předkládáme v takové podobě, v jaké jsme jej dotčeným nájemníkům a uživatelům bytů zaslali.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:23Autor: Lubomír Zaorálek

Otázka: Společnost RPG Byty rozesílá v současné době všem nájemníkům dopisy a smluvní dokumenty, jejichž součástí jsou podmínky nájmu bytů, kde se uvádějí práva a povinnosti obou smluvních stran. Ptám se, proč v těchto podmínkách není uvedeno, že nájemníci mají předkupní právo na byty v případě prodeje.

Petr Handl: Protože toto právo mají nájemníci zaručeno zákonem a tudíž není nutno toto ještě zvlášť upravovat v podmínkách nájemní smlouvy.

Odpovězeno: 03. 12. | 15:32Autor: Lubomír Zaorálek

Otázka: Proč RPG Byty dává šibeniční termín a dostává pod tlak nájemníky bytů a nutí je rozhodnout se ve chvíli, kdy příslušná zákonná norma, která bude upravovat postup po 1. lednu 2011 ještě ani nezačala být v Poslanecké sněmovně projednávána?

Petr Handl: V žádném případě nenutíme nájemníky rozhodovat se v nějakém šibeničním termínu. Nájemníci mají na posouzení našeho návrhu 4-6 týdnů a zcela otevřeně jsme je v průvodních dopisech informovali o tom, že mají plné právo náš návrh neakceptovat. Jelikož s nájemníky jednáme otevřeně, upozornili jsme je pouze na skutečnost, že v případě, kdy nedojde mezi nájemníkem a pronajímatelem k dohodě o výši nájmu, bude tuto muset určit soud. Toto je zcela v souladu s aktuálně platnou legislativou a příslušnými rozhodnutími Ústavního soudu. Oproti jiným pronajímatelům navíc navrhujeme nájemníkům pouze postupné mírné navyšování nájemného a nikoli skokové navýšení přímo na tržní hodnoty.

Děkuji za všechny zaslané dotazy a omlouvám se těm pisatelům, na jejichž dotazy jsem ve vymezeném časovém prostoru neměl možnost odpovědět.

Petr Handl

 

Právě se děje

Další zprávy