Bakala dobře prodal uhlí i koks. NWR zvyšuje ceny

Radek Pecák Radek Pecák
21. 7. 2010 9:42
NWR se ale obává nejistoty v ocelářském průmyslu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Amsterdam - Odběratelé koksu a koksovatelného uhlí od společností New World Resources  budou muset ve třetím čtvrtletí zaplatit znatelně vyšší ceny než dosud. NWR oznámila, že se dohodla na cenách pro třetí čtvrtletí.

"Průměrná dosažená cena pro dodávky koksovatelného uhlí činí 158 EUR za tunu, což je o 17 % více než byla průměrná cena ve druhém čtvrtletí 2010," uvedla dnes ve zprávě NWR. Jedná se o objem zhruba 300 tisíc tun, což je zhruba pětinový objem z celkového objemu pro rok 2010.

Cena, kterou budou muset zaplatit odběratelé NWR za tunu koksu bude 362 Eur. Tady je nárůst ještě výraznější. Činí celých 42 procent oproti cenám druhého čtvrtletí a ve srovnání s cenami loňského roku jde o nárůst dokonce 143 procent. Předpokládaný objem dodávek ve třetím čtvrtletí je přibližně 250 tisíc tun.

Výsledky jsou slibné, ale výhled opatrný 

Osmdesát procent objemu koksovatelného uhlí NWR se ale prodává na bázi japonského účetního roku („JFY"). Veškeré dodávky koksu se oceňují čtvrtletně a ceny energetického uhlí se sjednávají na kalendářní rok. Ceny koksovatelného uhlí pro dodávky v období JFY 2010 a ceny energetického uhlí pro kalendářní rok 2010 zůstávají nezměněny, na průměrných hodnotách 163 EUR za tunu, resp. 65 EUR za tunu.

"Ceny koksovatelného uhlí a koksu, jaké jsme vyjednali pro třetí čtvrtletí kalendářního roku 2010, jsou povzbudivé a potvrzují pokračující silnou poptávku po našich produktech v letošním roce," uvedl Mike Salamon, předseda představenstva NWR. „Jsme velmi spokojeni s naší stávající strukturou prodejů a rozhodnutím sjednat 80 % objemu dodávek pro období JFY 2010. Vzhledem k přetrvávající nejistotě vývoje v ocelářském průmyslu však zůstáváme v předpovědích výsledků budoucích cenových jednání opatrní," dodal Salamon.

NWR v průběhu kalendářního roku 2010 očekává celkový prodej externím zákazníkům ve výši přibližně 5,5 mil. tun koksovatelného uhlí, 5 mil. tun energetického uhlí a 1,1 mil. tun koksu.

 

Právě se děje

Další zprávy