Babišův Agrofert vydělal loni 3,9 miliard korun čistého

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2012 14:21
Agrofert Holding za loňský rok přitom utržil bezmála 17 miliard korun.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše loni zvýšil čistý zisk z 2,6 miliardy korun na 3,9 miliardy. Za loňský rok přitom utržil bezmála 17 miliard korun.

Agrofert Holding zastřešuje společnosti podnikající v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu. Agentura ČTK informace o jejím hospodaření získala z výroční zprávy Agrofert Holdingu.

Zvýšení zisku Babiš přisoudil zejména dividendám, které mateřská společnost skupiny inkasovala od svých dceřiných firem. Růst tržeb podle Babiše souvisí s vyšším objemem obchodů a růstem cen zemědělských komodit, se kterými Agrofert Holding obchoduje.

Agrofert Holding loni koupil například masokombináty Procházka Holding a skupinu Zedníček či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco. Skupina loni také vstoupila do lesnictví koupí skupiny Wotan. Součástí holdingu se rovněž staly Mlékárna Hlinsko a společnost Ethanol Energy. V rámci restrukturalizace naopak loni zaniklo 21 společností.

Podle webových stránek Agrofertu skupina sdružuje přes 230 subjektů. Je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu.

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem miliardy dolarů. Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy