Automobilový průmysl: Práci může ztratit 10 tisíc lidí

Ekonomika Ekonomika
30. 10. 2008 11:50
Výroba klesne o 20 tisíc vozů oproti plánovanému milionu
Začátek turistické sezóny ohlašují tradiční kolony na silnicích vedoucích k pobřeží Chorvatska
Začátek turistické sezóny ohlašují tradiční kolony na silnicích vedoucích k pobřeží Chorvatska | Foto: www.net.hr

Brno - České firmy z automobilového průmyslu v letošním roce a začátkem roku příštího údajně propustí až 10 tisíc lidí. Dosud se přitom odhadovalo, že práci ztratí asi tři tisíce lidí.

Zároveň by měla výroba klesnout o 20 tisíc automobilů z původně plánovaného milionu vozů. Prohlásil to ve čtvrtek v Brně ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.

SAP sdružuje 130 výrobních firem, které zaměstnávají přibližně 130 tisíc zaměstnanců. Odhady Šípka se týkají pouze firem, které patří do sdružení SAP.

"Číslo by mohlo být ještě vyšší, protože SAP nesdružuje všechny výrobce v českém automobilovém průmyslu," uvedl pro Aktuálně.cz jeden ze členů vedení sdružení SAP.

Čtěte také: Vláda slibila pomoc, skláři jí pod okny křičeli: Hanba

Největší dopad bude na firmy, které dodávají díly do aut a jsou exportně orientovány. Vzhledem k tomu, že automobilky v zahraničí omezují výrobu, odmítají tím pádem zakázky i od českých výrobců.

V České republice působí 15 automobilek. Největší je Škoda Auto, patří mezi ně například i Tatra, Avia, TPCA nebo také výrobci přívěsů a návěsů a společnost Jawa Moto, která vyrábí motocykly.

"Škoda Auto zatím žádné propouštění kmenových zaměstnanců neplánuje," uvedl pro Aktuálně.cz Jaroslav Černý, tiskový mluvčí automobilky Škoda Auto.

"Do konce roku Avie žádné propouštění nepřipravuje," říká personální ředitel výrobce nákladních vozů Avia Vít Šubert.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy