Automobilka Škoda vydělala téměř 10 miliard za půlrok

Radek Pecák Radek Pecák
2. 8. 2011 10:23
Škodě Auto se daří meziročně zvyšovat prodeje svých vozů o pětinu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Další rekordní rok z hlediska výroby vozů, tržeb i zisku čeká automobilku Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Nasvědčují tomu pololetní výsledky klíčové firmy tuzemského průmyslu.

Škodovka v pololetí zvýšila hrubý zisk o 81,3 procenta na 9,4 miliardy korun. Provozní zisk rostl zhruba stejným tempem na 9,9 miliardy. Společnost oznámila tržby ve výši 131 miliard korun, meziročně o čtvrtinu vyšší.

Pro srovnání: další velké tuzemské firmy, které už ohlásily pololetní výsledky - Česká spořitelna 13,5 miliardy, Telefonica 3,6 miliardy. Nejziskověnšjí tuzemská firma ČEZ dosáhla na 26 miliard jen za první čtvrtletí 2011 (všechny údaje provozní zisk).

Škoda Auto oznámila, že vzrostly také dodávky vozů zákazníkům, a to o pětinu na 454 698 vozů.

"Škoda se v prvním pololetí ve všech oblastech vyvíjela vysokým tempem," cituje firma v oficiálním prohlášení předsedu představenstva společnosti Škoda Winfrieda Vahlanda. "Náš cíl je zvýšit celosvětové prodeje do roku 2018 na minimálně 1,5 milionu vozů," dodal.

Přijdou nové modely

Kvůli tomu chce podnik posilovat svou pozici na mezinárodních trzích a rozšiřovat modelovou paletu. "Již na konci roku 2011 se naše produktová ofenzíva rozjede zavedením městského vozu značky Škoda," uvedl Vahland.

Tržby české automobilky vzrostly celkem o 25,7 % na 5,4 miliard euro (v uplynulém roce 4,3 miliardy euro). Současně se provozní výsledek oproti uplynulému roku zvýšil o 81,5 % a dosáhl hodnoty 412 milionů euro (v uplynulém roce: 227 milionů euro).

Výsledek před zdaněním činil 388 milionů euro, což oproti prvnímu pololetí 2010 představuje zlepšení o 81,3 %.

Přitom investice se zvýšily na 118 milionů euro.Část z nich byla využita na přípravu nových modelů, zbytek a na rozšíření kapacity výrobních závodů v České republice.

Škoda Auto také zvýšila o téměř tisícovku počet svých zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy