Antimonopolní úřad pochybuje o Drábkově novém systému

Tomáš Fránek
10. 5. 2012 16:30
ÚOHS zahájil nové správní řízení s ministerstvem práce a sociálních věcí
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). | Foto: Vojtěch Marek

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil nové správní řízení s ministerstvem práce a sociálních věcí ohledně počítačového systému výplaty sociálních dávek.

Antimonopolní úřad má totiž pochybnosti o tom, zda ministerstvo vedené Jaromírem Drábkem postupovalo při výběru firem, které dostanou za svoje služby stamiliony korun, podle zákona. 

"Získali jsme pochybnosti o tom, zda byla tato veřejná zakázka zadána v zadávacím řízení, jak stanovuje zákon," uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Na vývoji nového systému na výplatu dávek, který ani po čtyřech měsících nefunguje na sto procent a za nějž ministerstvo zaplatí dvě miliardy korun, pracují firmy bez jakéhokoliv veřejného výběru. Ministerstvo práce a sociálních věcí pouze využilo rámcové smlouvy o dodávkách licencí z roku 2008, kterou podepsalo ministerstvo vnitra se společností Fujitsu.

Exministr vnitra Ivan Langer, který smlouvu s Fujitsu podepisoval, přirovnal postup Drábkova úřadu k pořízení raketoplánu a několika družic na základě rámcové smlouvy na nákup kalkulaček.

Postup státu napadli u antimonopolního úřadu politici z KDU-ČSL a také společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury.

Jančura uvedl, že pokud antimonopolní úřad smlouvu zruší, stát ušetří stamiliony korun. Jeho firma požaduje, aby úřad vydal zákaz plnění smlouvy, což může učinit pouze na návrh některé z firem.

Antimonopolní úřad nyní vede řízení i s ministerstvem vnitra. Zabývá se smlouvou na poskytnutí licencí a souvisejících služeb a dodatky uzavřenými se společností Fujitsu Technology Solutions.

Systém výplaty sociálních dávek prověřuje i několik dalších úřadů. Protikorupční policie zjišťuje, zda se při zavádění nových informačních systémů na ministerstvu nestal trestný čin. Výplatu sociálních dávek šetří i Nejvyšší kontrolní úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy