Tlustý si v inzerátech stěžuje na ČSSD

Zdeněk Mihalco
22. 9. 2006 9:53
Praha - Ministerstvo financí zveřejnilo inzeráty, ve kterých informuje o špatném stavu veřejných financí. Daňové poplatníky stály 816 090 korun.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministerstvo v inzerátech varuje před narůstajícím státním dluhem.

Je stav veřejných financí natolik špatný, když z nich ministerstvo může platit statisíce za novinové inzeráty?

Pravdivé a nezkreslené informace?

"Jde nám o to, abychom tyto pravdivé a nezkreslené informace nezprostředkovaně dostali k občanům ČR," tvrdí v tiskové zprávě ministr Vlastimil Tlustý (ODS). "Na základě auditu státního rozpočtu jsme zjistili, že jeho návrh nebyl vládou Jiřího Paroubka sestaven v souladu se závaznými rozpočtovými pravidly a zejména v oblasti výdajů nerespektoval rámce, které si vláda sama stanovila."

Inzerci mají v plné výši hradit úspory, které chce ministerstvo navrhnout na základě auditu svého hospodaření.

V celostránkovém inzerátu, který dnes uveřejnily například Lidové noviny nebo Hospodářské noviny, ministerstvo informuje o výši celkového dluhu Česka. Zabývá se také návrhem státního rozpočtu vlády Jiřího Paroubka.

V inzerátu se píše: Návrh rozpočtu pro rok 2007 nevycházel z platných zákonů České republiky. Jedná se o úmyslné zkreslení možného deficitu státních financí.

Foto: Aktuálně.cz

"Inzeráty politici podávají běžně i v zahraničí, ale většinou jde o vyřizování osobních kauz a reklamu si politik platí ze svého," řekl politolog Milan Znoj z Univerzity Karlovy. "Politicky tomu rozumím, ale ta forma inzerátu není vhodná. Pokud chce ministr sdělit taková fakta veřejnosti, může svolat tiskovou konferenci," dodal k inzerátu ministerstva financí.

ČSSD: Je to propagandistický krok

Na inzerci ostře reagovala sociální demokracie. "ČSSD  pokládá  dnešní  inzeráty  ministerstva  financí  z hlediska jejich obsahu za zneužití finančních prostředků státu k politické propagandě ODS," píše se v prohlášení strany. "Obsah inzerce hrubě zkresluje situaci při přípravě státního rozpočtu na rok 2007 a vytváří vládě alibi pro předložení rozpočtu s nepřijatelně vysokým deficitem."

Sociální demokraté považují krok ministerstva financí za "propagandistický".

Přitom si podobný inzerát v minulosti nechali podat i někteří sociální demokraté.

Politická inzerce za peníze státu

Inzerci placenou státem vydávali ministři předchozí vlády. Pravicoví politici je za to kritizovali.

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím novinového inzerátu vychvalovalo zákon o neziskových nemocnicích
Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím novinového inzerátu vychvalovalo zákon o neziskových nemocnicích | Foto: Ondřej Besperát

V prosinci loňského roku otiskla Mladá fronta Dnes text ministra zdravotnictví Davida Ratha. Chválil v něm zákon o neziskových nemocnicích.

O tři měsíce později vyšel v deníku Právo inzerát ministerstva práce a sociálních věcí o pomoci vlády během jarních povodní.

Ministerstvo pro místní rozvoj si nechalo květnu v novinách otisknout celostránkový inzeráty, ve kterých psalo, že bytová politika přináší vynikající výsledky. Text doprovázela fotografie ministra Martínka, předvolebního lídra ČSSD v Pardubickém kraji. Podle Martínka inzeráty nebyly předvolební agitací, ale povinností ministerstva. 

Úřad za ně zaplatil téměř milion korun.

 

Právě se děje

Další zprávy