Alkohol a cigarety táhnou zdražování vzhůru

Dušan Klimeš
11. 7. 2007 9:50
Úroky půjdou nahoru
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Inflace za červen dosáhla meziročně 2,5 procenta a analytikové již nepochybují, že za dva týdny ČNB opět zvedne úrokové sazby.

Čísla o růstu cen dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Současné tempo zdražování zboží se již třetí měsíc za sebou drží půl procenta nad prognózou, kterou má k dispozici Česká národní banka.

"Ve světle očekávaného navýšení prognózy inflace se další zvyšování úrokových sazeb zdá být  nevyhnutelné. Otázkou tak zůstává  pouze přesné načasování," říká Filip Štěrba, analytik České bankovní asociace.

Pouze slabší výsledky průmyslu, stavebnictví či maloobchodních prodejů by mohly ještě zvrátit rozhodnutí bankovní rady, myslí si Štěrba.

Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

"Dnešní údaje jsou potvrzením faktu, že se otevírá prostor pro další zvýšení hlavní sazby ČNB ze současných 2,75 procent na tři procenta už na nejbližším zasedání bankovní rady," potvrzuje Petr Dufek z ČSOB.

Od základní sazby ČNB se odvíjí i všechny další úroky v ekonomice. Lze tak očekávat, že zdraží nejen bankovní úvěry, ale i hypotéky a spotřebitelské úvěry.

Analytici čekají, že ČNB zvedne sazby
Analytici čekají, že ČNB zvedne sazby | Foto: Ludvík Hradilek

Dražší kouření

Za rostoucí inflací stojí rostoucí ceny tabákových výrobků a vyšší náklady na bydlení. Cigarety zdražují především z důvodu zvýšené spotřební daně.

"Tyto náklady tvoří více než polovinu meziročního nárůstu cen v Česku. Inflace je tak stále z větší části v režii administrativních zásahů, které jsou mimo jakýkoliv vliv centrální banky," vysvětluje Dufek.

Alkohol a tabák se podle statistiků ČSÚ dostává na první místo tahounů inflace. Odsunují tak náklady na energie, vodu a paliva až na místo druhé.

Cesta vzhůru

Obyvatelé České republiky se ale musí připravit na mnohem razantnější zvyšování cen.

"Podzim prudce katapultuje meziroční inflaci nad úroveň 3,5 procent. Důvodem bude promítnutí dalšího růstu spotřebních daní u tabákových výrobků do cen a dále pak i nízký statistický základ z konce loňského roku," prognózuje Petr Dufek.

Za růstem ale bude podle Filipa Štěrby stát i robustní růst ekonomiky Česka, dynamický růst mezd a vyšší ceny ropy.

 

Právě se děje

Další zprávy