Ceny ropy v příštím roce? Už bez extrémů

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 12. 2008 8:50
Tipy analytiků na ceny ropy se však rozcházejí

Londýn/New York - Pro trh s ropou to byl extrémní rok. Ještě v červenci se cena černého zlata držela na 147 dolarech za barel a analytici odhadovali, že stoupne až na hranici 200 dolarů. O necelý půlrok později barel zlevnil ke 40 dolarům.

Důvodem letošního, více než stodolarového propadu na cenách ropy přitom nebylo prakticky nic jiného, než snížená poptávka způsobená finanční krizí. Vyspělé státy světa totiž ztrácí kvůli zhoršujícím se ekonomickým vyhlídkám o energie zájem. Pokles cen podporuje i posilující dolar.

Levná ropa je trnem v oku členům Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která kvůli ní prodělala už více než 700 milionů dolarů. Pro veřejnost ale znamená levnější pohonné hmoty, z nichž by se motoristé v České republice měli těšit minimálně do konce letošního roku.

Co psali o ropě Havel, Kohout a další blogeři na Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Koho stáhne ke dnu drahá ropa?
Sobotka v. Mikloš: Máme snížit spotřební daň na benzín?

Cena ropy v roce 2009? Analytici se nemohou shodnout

Tipy analytiků na vývoj cen ropy v novém roce se různí, extrémní výkyvy jako ty letošní už nás však vesměs nečekají. Podle průzkumu německé Deutsche Bank by v dubnu příštího roku mohly klesnout až na 40 dolarů za barel.

Osudové osmičky

  • Celý svět kvůli obřímu růstu cen ropy v létě diskutoval, jak efektivně nahradit černé zlato. Ze studií, které byly na toto téma publikovány, přitom vyplývá, že v současné době je v celém světě jen asi osm milionů automobilů, které jezdí na zemní plyn. Z toho v automobilové velmoci - USA - jich jezdí jen kolem 140 tisíc.

S tím se shoduje i Oldřich Myslivec ze společnosti Patria Finance. "V závislosti na rozsahu propadu ekonomik a snižování dodávek ropy, zejména zeměmi sdruženými v OPEC, se bude cena v příštím roce pohybovat pod 75 dolarů. S výhledem výrazného poklesu světových ekonomik, je reálná cena pro rok 2009 mezi 30 až 50 dolarů za barel," odhaduje.

Naopak David Moore, odborník na komodity z Commonwealth Bank of Australia, zastává podle CNN názor, že barel bude v příštím roce stát v průměru 74 dolarů.

Také analytička Lucie Kundrátová vidí cenu ropy výše. "V příštím roce by se měla cena ropy zvyšovat, neočekáváme však podobně velké nárůsty jako na počátku letošního roku. Optimální cena, která umožňuje producentům budování nových a modernizaci stávajících těžebních zařízení, se pohybuje mezi 80 až 90 dolary za barel a většina analytiků se shoduje na tom, že průměrná cena v příštím roce by měla dosahovat právě těchto hodnot."

OPEC chce barel nejméně za 70 dolarů

Pokud by odhady nad 70 dolarů za barel analytikům skutečně vyšly, nahrály by kartelu OPEC. Ten se snižováním produkce se snaží zabránit přezásobení trhu, a tím růst cen podpořit.

Ministři zemí OPEC se v půli prosince dohodli, že sníží těžební strop o 2,2 milionu barelů denně, což je nejvíce v historii této organizace. Od září tak spolu se dvěma předchozími kroky kartel omezil limit dohromady o 4,2 milionu barelů. Redukce byla vyšší, i tak ale ceny ropy reagovaly poklesem.

Saudská Arábie se nechala slyšet, že by se ceny měly držet nad hranicí 75 dolarů za barel ropy. Podle expertů si ale Saudové vystačí i s nižšími zisky, a to jen s 30 dolary za barel. Spojeným arabským emirátům by mělo stačit 40 dolarů, Írán už ale prý 100 dolarů za barel a Venezuele až 120 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy