Nové byty podražily za rok o třetinu. I přesto je zájem obří, lidé schovávají peníze

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 4. 2022 12:01
Ceny nových bytů v Praze dál rostou. Průměrná prodejní cena dosáhla v prvním čtvrtletí 145 749 korun za metr čtvereční. To je o téměř 30 procent více než před rokem. Na vině je nízká nabídka, která se již pohybuje okolo tří tisíc nových bytů, a prudce rostoucí ceny stavebních prací, materiálů a energií. Zásadně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory, protože se obávají inflace.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group. Na konci prvního čtvrtletí si zájemci o nové bydlení mohli vybírat v Praze z cca 3 200 nových bytů. Oproti stejnému období loňského roku tak měli na výběr o tisícovku bytů méně. Počet nových volných bytů v hlavním městě se již rok drží jen kolem úrovně tří tisíc, přitom dříve bylo v cenících běžné dvojnásobné množství. Příčinou je vysoký zájem klientů - lidé nakupují kvůli rostoucí inflaci byty na investici.

Vývoj u nových bytů v Praze
Vývoj u nových bytů v Praze | Foto: Trigema

"V prvním kvartále roku se vyprodaná nabídka jen slabě doplnila, aby ale uspokojila dlouhodobé tržní potřeby, musela by být alespoň trojnásobná. Češi mají nadále o koupi nového bydlení zájem, z průzkumu víme, že i v této nejisté době je nemovitost považována za nejbezpečnější a nejvýnosnější typ investice," říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Proti uspokojení poptávky ale podle něj stojí zdlouhavé povolování nové výstavby, k jehož zefektivnění zatím nedochází. "Často zmiňované nájemní bydlení tuto skutečnost nevyřeší, nabídku pouze částečně doplní," dodává Michálek.

K růstu cen podstatně přispělo i další výrazné zdražování vstupů. "V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k dalšímu narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů, což má negativní vliv na dostupnost a ceny stavebních materiálů. Některé stavební komponenty od začátku roku zdražily o desítky procent, klíčové materiály dokonce až o násobky stovek procent," uvádí dále analýza.

Výrazně zdražila například betonářská výztuž, cement, izolační materiály, plechy a řada dalších vstupů. Významné zdražení zaznamenala také energie a v souvislosti s opatřeními ČNB i úvěry. 

Vývoj u nových bytů v Praze
Vývoj u nových bytů v Praze | Foto: Trigema

Prodejní cena nových bytů vzrostla na 145 749 korun za metr čtvereční, meziročně jde o navýšení o 29,9 procent. Přiblížila se tak ceně nabídkové, která se na konci čtvrtletí pohybovala těsně pod úrovní 150 tisíc korun za metr čtvereční, což je meziročně o 22,8 procent více. Nabídkové ceny se přitom dlouhodobě držely 5 až 10 procent nad úrovní cen prodejních.

Rozdíl nabídkových a prodejních cen je obvykle dán zejména tím, že kupující dostává při konečné transakci od developera slevu. Přibližování těchto cen tak svědčí hlavně o tom, že slevy jsou nyní stále vzácnější. 

Bytů je na trhu nejméně za posledních 10 let

"Rostoucí ceny bytů bohužel kopírují současnou situaci, kdy je na trhu nejméně nových bytů za posledních deset let. Nabídka se v loňském roce téměř vyprodala a zdlouhavé povolovací procesy stále komplikují novou výstavbu. Zároveň se do rostoucích cen bytů promítly i eskalované ceny všech vstupů, komodit, energií, úroků nebo lidských zdrojů," říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Především velmi nízká úroveň nabídky, nejistota ohledně budoucího vývoje a zdražování a zhoršení dostupnosti hypoték měly za následek, že část zájemců o nové bydlení své kupní rozhodnutí dočasně odložila. Od dubna totiž Česká národní banka opět zavedla pro poskytování hypoték úvěrové limity DTI a DSTI a na nemovitost je možné si půjčit nanejvýš 80 procent hodnoty nemovitosti s výjimkou žadatelů do 36 let.

Vývoj u nových bytů v Praze
Vývoj u nových bytů v Praze | Foto: Trigema

"V poslední době ubyla část klientů čerpajících hypotéky, které jsou nyní dražší. Ale na druhé straně zcela zásadně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory, protože se obávají o jejich znehodnocení. Nový byt je totiž bezpečná investice a ochrana před inflací," tvrdí zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Za první čtvrtletí se v Praze prodalo celkem 1 050 nových bytů, což je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se jich prodalo 1 100. Kvůli mírnému ochlazení poptávky by se mohlo zdát, že dojde k růstu nabídky. Ta ale stále ani zdaleka nebude schopna pokrýt poptávku.

 

Právě se děje

Další zprávy