Ceny bytů v Praze prudce rostou. Nabídka klesá kvůli úřadům, tvrdí developeři

Martina Marečková
26. 7. 2017 11:10
Lidé mají o nové bydlení zájem, často si však nemají z čeho vybírat. Nabídka v Praze neustále klesá, developeři si stěžují na složité povolování.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: komerční článek

Praha - Za první pololetí letošního roku prodali developeři v Praze 3450 nových bytů, což je o pět set méně než před rokem. V nabídce developerů bylo ke konci června jen 3600 bytů - zhruba o tisíc méně než před rokem. Ukazuje to společná analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

"Lidé mají o nové bydlení zájem, často si však nemají z čeho vybírat," říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema. Zatímco loni developeři v Praze prodali 6650 bytů, letos to bude necelých šest tisíc. 

"Nabídka v Praze neustále klesá, což je způsobené zejména dlouhodobě složitým povolovacím procesem, který způsobuje zpoždění uvádění nových projektů na trh," upozorňuje Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.

Průměrná cena nového bytu v Praze ke konci června dosahovala 86 511 korun za metr čtvereční, oproti stejnému období loňského roku stoupla o čtvrtinu. Šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský odhaduje, že do konce roku vzroste průměrná cena ještě o pět procent.

Podle Develop Indexu poradenské firmy Deloitte už průměrná cena bytu v pražských developerských projektech na jaře přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční. Odlišná čísla vycházejí z jiné metodiky. Deloitte do svých statistik počítá i malé projekty - například půdní vestavby s několika málo byty. Trigema také očišťuje svoje čísla o nejdražší a nejlevnější byty.

Pražský trh novostaveb sleduje nejdéle developer Ekospol. I jeho čísla se trochu liší kvůli jiné metodice. Podle nich se za první pololetí letošního roku v Praze prodalo 3027 nových bytů.

Naopak v regionech prodeje nových bytů rostou. Ve druhém čtvrtletí se tam podle Trigemy prodalo 1670 bytů. Nejvíce jdou na odbyt ve Středočeském kraji, v Brně a v Plzni.

 

Právě se děje

Další zprávy