Zatopte si i bez komína sálavými topnými panely

Andrea Berniová
28. 11. 2012 10:49
Topné těleso může vypadat jako skleněná deska, hladký kámen či tabule na kreslení. To jsou sálavé panely
Zkuste topit jinak - pomocí infrazáření
Zkuste topit jinak - pomocí infrazáření | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jak doma topíte? Máte plynový kotel, anebo topíte dřevem či peletami v krbových kamnech? Zkuste topné panely. Už jste o nich slyšeli?

Panely neohřívají přímo vzduch

Sálavé topné panely fungují na principu infračerveného záření. Jeho velkou výhodou je, že nezahřívá přímo vzduch, jen pevné předměty, třeba nábytek, ale také stěny, podlahu a především lidské tělo. Pokud vám tedy nedělá dobře suchý a teplý vzduch, kterému se v klasicky vytápěných interiérech vyhnete jen těžko, jsou právě sálavé panely tím správným řešením. Bude vám teplo, ale nemusíte dýchat přehřátý a suchý vzduch. Na podobném principu fungují i topné obrazy. Tepelné pohody je dosaženo dříve a vzduch není vysušený.

Jak sálavé panely vypadají?

Topné panely mohou být třeba z hladkého skla, strukturovaného skla, někdy ale svým povrchem připomínají kámen. Seženete dokonce topné panely, které mají povrch tabule a můžete na ně psát křídou. Takový typ panelů se hodí do dětského pokoje, kde by strohý skleněný panel nemusel vypadat dobře. Sálavé panely ale nemusejí být umístěny jen v domácnosti, hodí se i k vytápění kanceláří.

Panely se tak mohou stát doplňkem, v němž by nikdo nehádal topné těleso. Jde o ploché a tenké desky, zpravidla připevněné za stěnu místnosti, ale mohou být i na stropě. Můžete vybírat z mnoha různých provedení, designů i velikostí. Velkou výhodou panelů je tichý provoz a také dlouhá životnost a úspornost. Sálavé panely jsou napájeny z elektrické sítě.

Sálavé panely se hodí i do interiéru, který obývá alergik. Při vytápění panely se totiž nevíří vzduch a tím ani prach, na rozdíl třeba od radiátorů, které vyhřívají místnosti nerovnoměrně a k víření prachu tak dochází.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy