Zámková dlažba: Na kvalitě dlaždic a pokládky záleží

Andrea Berniová
30. 4. 2013 16:30
Dlaždice mohou mít různé tvary a barvy. Z příjezdové cesty se může stát zajímavá mozaika
Díky zámkové dlažbě vypadá prostor před domem upraveně
Díky zámkové dlažbě vypadá prostor před domem upraveně | Foto: Central Group

Zámková dlažba, to je elegantní řešení příjezdové cesty k domu, ale i povrchu v garážovém stání. Už nebude potřeba brodit se při dešti k domu blátem či šlapat po mokrém trávníku.

Na výběr jsou dlaždice různých barev a tvarů - od čtverců a obdélníků až po šestiúhelníky a další méně obvyklé tvary. Z jednotlivých dlaždic různých odstínů je možné poskládat zajímavou mozaiku, třeba i ve tvaru kruhu.

Příjezdová cesta domu tak rozhodně nemusí vypadat jako šedé parkoviště u nákupních center. Může mít nádech do červena, zelena i žlutá. Může také připomínat kámen. Klasická šedivá dlažba, kterou vídáme na parkovištích, ale bývá levnější.

Zámková dlažba je odolná vůči mrazu a dalším povětrnostním vlivům. Dobře odolává mechanickému opotřebení i působení chemikálií a vyžaduje minimální údržbu. Je uzpůsobena tak, aby unesla i tíhu automobilu.

Kvalita zámkové dlažby je důležitá

Jako u všeho, i při výběru dlažby je dobré soustředit se kromě ceny také na kvalitu - nejen dlaždic, ale i jejich položení. Pokládka zámkové dlažby totiž musí být provedena profesionálně, jinak se může stát, že se jednotlivé dlaždice brzy začnou viklat.

V dlažbě také v důsledku špatně připraveného podloží mohou vznikat prohlubně, ve kterých se při každém delším dešti vytvoří louže. Nekvalitně vyrobené dlaždice se zase mohou rychleji opotřebovat.

Typ a barvu zámkové dlažby je vhodné vybírat například podle fasády či plotu. S dlažbou na příjezdové cestě by případně také měla barevně ladit dlažba použitá na terase či na zahradních chodníčcích.

 

Právě se děje

Další zprávy