Zahradní stínění: Může být slunečník, markýza i stan

Andrea Berniová
11. 5. 2013 8:00
Jak zajistit v horkých dnech dostatek stínu na terase či u zahradního posezení
Jak se bránit ostrému slunci? Pomocí stínění
Jak se bránit ostrému slunci? Pomocí stínění | Foto: Isifa/Thinkstock

Trávit jarní dny na terase či na zahradě je příjemné. Když ale slunce začne pálit až moc, nemusí to být ono. Sedět dlouho na přímém slunci není dobré. Proto je téměř nezbytné pořídit si k terase či k zahradnímu posezení ten správný druh stínění.

Zkuste slunečník

Klasikou je slunečník. Nemusí to být jen ten, který je o něco větší než deštník, při silnějším větru se převrací a příliš stínu nakonec stejně nepřinese.

Dnes se dají sehnat mnohem větší slunečníky, které vypadají luxusněji. Mají větší rozměry, lepší ukotvení a skutečně před sluncem ochrání. Celá terasa se tak může zahalit do příjemného stínu. Večer stačí slunečník snadno zavřít pomocí kličky.

Automatická markýza pozná, kdy se má vysunout

Další možností stínění může být automatická markýza. Ta je ale vhodná jen pro zahradní posezení umístěná hned u domu.

Markýza bývá z textilie, která by měla být odolná proti vlhkosti i plísním. Textilie může mít různou barvu a dokonce i motiv. Je možné nechat si markýzu vyrobit na míru podle velikosti prostoru, který má zastínit.

Automatická markýza nabízí snadné ovládání. Může mít také čidlo, které například pozná silný vítr a markýza se sama zatáhne. Když čidlo zaznamená intenzivní sluneční svit, markýza se sama zase vysune. Existují samozřejmě i markýzy ovládané manuálně.

Párty stan nabízí stín i soukromí

A co zahradní stan? Nemusí jít jen o klasický bílý stan s „okny" z igelitu. Stan, který zajistí příjemný stín, může vypadat stylověji.

Zahradní stan (někdy nazývaný párty stan) bývá i z kvalitní textilie. Po stranách je pak možné zatáhnout lehké závěsy pro větší soukromí či dokonalejší stínění.

 

Právě se děje

Další zprávy