Ochrana před sluncem? Zkuste automatickou markýzu

Andrea Berniová
30. 5. 2012 10:05
Automat se dokáže řídit podle počasí

Léto se blíží a s ním také horké dny a sálající slunce. Tou dobou se venku na přímém slunci skoro nedá vydržet. Je ale škoda zůstávat doma a neužívat si léta na zahradě. Jak se tedy před sluncem chránit? Jak to udělat, aby se venku dalo pohybovat?

Základem je samozřejmě lehké oblečení a dostatek tekutin. Velkým pomocníkem ale bude venkovní stínění. Pokud nemáte zastřešenou terasu, je právě stínění tím jediným, co by vás mohlo před přímým sluncem ochránit.

Slunečník nebo markýza?

Jaké stínění ale zvolit? Asi nejméně nákladným řešením je koupě slunečníku, který můžete kdykoli složit a odnést a nevyžaduje žádné stavební zásahy. Nevýhodou ale může být horší manipulace s ním a také nutnost ho stále přemisťovat, jak se intenzita slunečního světla a místo jeho dopadu během dne mění.

Můžete ale zkusit markýzu. Tento typ zastřešení terasy má mnoho výhod. Především zvládne zastínit mnohem větší plochu než slunečník. Vypadá také stylově a luxusně, působí jako součást domu. Markýzu si můžete nechat zhotovit na míru podle svého přání a také podle rozměrů terasy či jiného místa, které chcete chránit před přímým slunečním světlem.

Markýza pozná, kdy se má vysunout

Venkovní markýza už je připevněna k fasádě, nemůžete ji přinést nebo odnést jako slunečník. Po zabudování už s ní ale nebudete mít starosti. Dnes seženete moderní automatické markýzy, které poskytují pohodlí - nemusíte s nimi složitě manipulovat. Některé dokážou díky čidlu samy poznat, kdy je sluneční svit příliš intenzivní - v tu chvíli se vysunou.

Naopak pokud začne foukat velmi silný vítr, který by markýzu mohl poškodit, díky čidlu to opět pozná a zatáhne se. Takto si dokáže poradit i během vaší nepřítomnosti. Zabrání tak i průniku přímého světla do interiéru.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaká markýza vám bude vyhovovat?

 

Právě se děje

Další zprávy