Výstavy ukazují vývoj i nové trendy architektury

TD
20. 12. 2011 9:00
V českých galeriích lze nalézt unikátní architektonické projekty i retrospektivní výstavu
Továrna a vzorkovna Sipral v pražských Strašnicích
Továrna a vzorkovna Sipral v pražských Strašnicích | Foto: GJF

Architektura má v kultuře zcela nezpochybnitelné místo, přesto bývá často opomíjena. Milovníci stavebnické estetiky však během prosince mohou navštívit hned několik výstav po celé České republice, které si kladou za cíl prezentovat moderní i klasickou architekturu, její vývoj a aspekty.

Sál architektů Staroměstké radnice v Praze 1 hostí až do 19. února 2012 výstavu s názvem Fotografování pražské architektury. Návštěvníci mají možnost poznat zcela unikátní projekt, který prezentuje snímky známých tvůrců, ale i zapálených amatérů. Expozice se svým obsahem i formou snaží přiblížit fotografování architektury z nového pohledu a věnuje se období od roku 1848 až do 1921.

Naopak nejnovější trendy tuzemské architektury mapuje výstava Současný český industriál, jež je možné navštívit do 15. ledna 2012 v pražské Galerii J. Frangnera. Návrat k prvorepublikovému ladění a rysům avantgardy dokumentuje výstava nejen v kontextu rodinných domů, ale i sektoru, se kterým design nebývá přímo spojován. Cílovou skupinou jsou zejména investoři, kteří váhají, zda k projektu přizvat profesionálního architekta.

Brněnský dům umění představuje tvorbu ateliéru architekta Zdeňka Fránka, který se po roce 2005 proslavil stavbou vily pod Červeným kopcem v Brně či unikátním polyfunkčním domem Eucon v Praze. Originálně pojatá výstava Útroby architektury se zaměřuje na neobvyklé a unikátní pojetí prostoru a lze ji navštívit do 29. ledna 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy