Vychytávky do kuchyně: sušička na ovoce a vakuové dózy

Andrea Berniová
9. 1. 2013 16:20
Vychutnejte si domácí sušené ovoce bez konzervantů a uchovávejte potraviny v dózách, které je udrží čerstvé
Vychutnejte si domácí sušené ovoce
Vychutnejte si domácí sušené ovoce | Foto: Isifa/Thinkstock

Máte rádi nové věci, které vám usnadní život? Pak si možná vyberete alespoň jednu z následujících vychytávek do kuchyně.

Sušička na potraviny: usušte si doma ovoce i houby

Chtěli byste mít domácí sušené ovoce, nebo si usušit vypěstované bylinky či nasbírané houby? To bývá problém, pokud nemáte volnou jednu místnost, kde je sucho a teplo a kde byste mohli rozložit různé síťky pokladené plodinami. Sušení ovoce a jiných potravin vyžaduje dost prostoru a trvá dlouho.

Můžete si ale pořídit sušičku na potraviny. Pochutnáte si tak třeba na domácím sušeném ovoci, které bude 100% přírodní a bez konzervantů či jiných látek. Plodiny se budou sušit rovnoměrně. V sušičce bývají často zasunuté jednotlivé tácy, na které bylinky či houby rozložíte.

Vakuové dózy udrží jídlo déle čerstvé

Jak doma uskladňujete potraviny? Necháváte je v otevřených obalech z obchodu? To je chyba. Mohou se brzy zkazit, anebo po nějaké době nemusí chutnat tak dobře. Třeba sýr v otevřeném obalu brzy okorá a rychleji se kazí. Zkuste vakuové dózy. Oproti klasickým dózám udrží potraviny déle čerstvé.

Z tohoto typu dóz se pomocí vakuové pumpy vyčerpá vzduch. Víko pak díky podtlaku těsně přiléhá k dóze. Jídlo nevysychá, dovnitř se nedostanou bakterie, ale ani plísně či vzduch. Vakuové dózy seženete v různých velikostech. Můžete v nich uchovávat ovoce, zeleninu, ale i hotová jídla, suché plody a pečivo.

Zkuste chladič na víno

Už se vám někdy stalo, že jste dostali chuť na víno či šampaňské, ale zrovna nebylo vychlazené? Pokud nechcete domácí vinotéku, která vždy nabízí několik vychlazených vín, můžete si pořídit alespoň chladič na víno. Jde o nádobu, do které vložíte lahev, následně nastavíte požadovanou teplotu a za chvíli můžete nalévat.

 

Právě se děje

Další zprávy