Víte, co dýcháte? Čističku vzduchu ocení nejen alergici

Andrea Berniová
27. 1. 2014 8:00
Přístroj určený pro účinné čištění vzduchu v interiéru ocení nejen alergici
Čističky vzduchu, to jsou dnes elegantní a tiché spotřebiče
Čističky vzduchu, to jsou dnes elegantní a tiché spotřebiče | Foto: Aktuálně.cz

Čističky vzduchu - přístroje určené k čištění vzduchu v interiéru - dokážou odstranit prach, bakterie, pyly i roztoče, ale také spory plísní, oxidy dusíku i síry. Poradí si také s nepříjemnými pachy.

Přesto je potřebné pravidelně a intenzivně, ale krátce větrat, jinak příliš vzroste obsah oxidu uhličitého.

Pokud se v interiéru pohybuje alergik, pouze čistička vzduchu nestačí. Je třeba myslet i na ostatní vybavení, například vybrat podlahu vhodnou pro alergiky a také správný způsob vytápění (například to podlahové). Ale právě čistička vzduchu může projevy alergie zmírnit.

Předejděte únavě a bolestem hlavy

Při dýchání se ze vzduchu do plic kromě životně důležitého kyslíku dostávají také škodliviny. Špatný vzduch může být původcem mnoha problémů, například bolesti hlavy, kašle, alergií i únavy.

Vzduch v interiéru může mít horší kvalitu než ten, který dýcháme venku. Je to i z toho důvodu, že zařízení domácnosti vylučuje do vzduchu různé chemické látky.

Čističky vzduchu se hodí do domů, bytů, ale kanceláří. Účinně filtrují vzduch v místnostech. Dříve šlo o hlučné spotřebiče s vysokou spotřebou energie. Dnes dokážou pracovat tiše a mohou být úspornější.

Čističky s filtrem i UV lampou

Existují různé typy čističek. Liší se především podle toho, jaký mechanismus k čištění používají.

Může jít o čističky s HEPA filtrem, ale také s elektrostatickým filtrem a UV lampou zároveň či s ionizačním efektem, mohou také využívat technologie obnovitelných přírodních zdrojů.

Při výběru čističky vzduchu je kromě způsobu čištění vzduchu potřeba věnovat pozornost také jejímu výkonu, tedy tomu, pro jak velké prostory je určena.¨

ěkteré čističky je možné ovládat pomocí dálkového ovládání. Pokud má navíc čistička čidlo kvality vzduchu, dokáže svůj výkon automaticky upravovat, jak je potřeba. Filtry některých čističek je třeba po delší době měnit. Jinde není nutné filtr vyměňovat, jen pravidelně čistit.

Pozor také na vlhkost

Ve vzduchu by se také měla udržovat určitá vlhkost, třeba pomocí zvlhčovače vzduchu.

Suchý vzduch může být dráždivý, proto se doporučuje udržovat vlhkost mezi 35 až 50 procenty. Právě s udržením ideální vlhkosti pomohou zvlhčovače vzduchu.

Některé dražší čističky si poradí samy i se zvlhčováním a o kvalitu vzduchu se tak postarají kompletně.

 

Právě se děje

Další zprávy