Ochrana pro auto a zároveň doplněk domu? Garáž

Andrea Berniová
7. 5. 2012 15:32
Typ garáže vybírejte podle stylu domu a prostorových možností

U garáže je zásadní zvolit správné rozměry. Pokud je vaše auto terénního typu, bude potřebovat garáž s vyšším stropem. Velmi důležitá je i šířka auta. Jestli máte v rodině více aut a dost místa na pozemku, přemýšlejte třeba o garáži určené pro dvě auta.

U malé garáže není nutné stavební povolení ani ohlášení - stačí tak zvaný územní souhlas (o ten si musíte písemně zažádat). Pokud ale bude plocha garáže přesahovat 25 metrů čtverečních, musíte zažádat o stavební povolení a nezbytné je i rozhodnutí o umístění stavby.

Můžete mít jen garážové stání

Garáž se podílí i na vzhledu domu. Měla by být pokud možno ve stejném stylu, což bývá problém, obzvlášť pokud ji stavíte o dost později než dům. Zkuste zajistit stejnou barvu její fasády a střechy, jakou má dům. Ač se zdá, že garáž je jen nepodstatným doplňkem k domu, může v kombinaci s ním vypadat stylově, pokud si dáte záležet. Je také důležité uvědomit si, že garáž zabere poměrně velkou část pozemku.

Pokud máte malou zahradu, ale chcete auto umístit pod střechu, můžete zkusit poněkud úspornější garážové stání. To může - stejně jako klasická garáž - schovat třeba i dvě auta, pokud zvolíte správné rozměry. Často bývá ze dřeva a stylem se tak dobře hodí ke dřevostavbám.

Rolovací nebo výklopná?

A co garážová vrata? Dnes jsou moderní ta automatická. Dají se otevřít jedním stiskem tlačítka na ovladači. Vrata mohou být rolovací - vysunou se nahoru a u stropu garáže vytvoří roli. Jsou ale i výklopná. Pokud máte i bránu do dvora a otvírá se také automaticky, je dobré nechat si od stejné firmy udělat i garážová vrata. Můžete pak oboje ovládat jen jedním ovladačem.

--------------------------------------------------------------------------------

Chcete si pořídit novou garáž nebo jen vyměnit garážová vrata? Přemýšlíte o koupi či pronájmu garáže?

 

Právě se děje

Další zprávy