Veletrh Antique nabídne doplňky z 19. století

Andrea Berniová
17. 4. 2012 5:26
Prohlédněte si doplňky z období biedermeieru, empíru i secese
České sklo, Biedermeier, polovina 19. stol.
České sklo, Biedermeier, polovina 19. stol. | Foto: Alma Antique

Praha - Od čtvrtka 26. dubna do neděle 29. dubna můžete navštívit Veletrh starožitností Antique pořádaný Asociací starožitníků. Bude pro vás otevřen vždy od 10 do 19 hodin. Veletrh najdete na Karlově náměstí v Praze, v prostorách Novoměstské radnice. Koná se pravidelně vždy na jaře a na podzim.

Ústředním tématem letošního jarního veletrhu je 19. století. V expozicích uvidíte hlavně předměty vytvořené k rámci uměleckého směru s názvem biedermeier. Zastoupen ale bude i empír, novogotika, novorenesance, romantismus, realismus a také počátky secese. Vystavené předměty pocházejí z kolekcí šesti desítek vystavovatelů z celé republiky. Uvidíte nábytek, sklo a porcelán, šperky, obrazy a další předměty.

Biedermeier vychází z empíru a klasicismu

Právě v období biedermeieru, který je jedním z ústředních témat veletrhu, se pravděpodobně začal častěji objevovat moderní a cenově dostupný nábytek. Tento styl se vyvíjel v období klidu, hospodářského rozmachu a technického pokroku, především mezi lidmi střední třídy. Vznikl tehdy, když se styl zvaný empír začal přizpůsobovat potřebám měšťanského obyvatelstva, kterému vyhovoval klid, pohodlí a pořádek. Kromě empíru vychází biedermeier ještě z klasicismu.

Květiny, girlandy a miniatury

Židle, komody, knihovny, ale i hodiny ve stylu biedermeieru se i dnes často vyskytují v domácnostech. Typickými znaky tohoto stylu jsou květiny, girlandy, také krajiny a miniatury. Na veletrhu si můžete i nakoupit doplňky do interiéru.  Asociace starožitníků, která veletrh pořádá, sdružuje obchodníky se starožitnostmi, také restaurátory, historiky umění a další odborníky, ale i sběratele starožitností a uměleckých předmětů. Existuje od roku 1991.

 

Právě se děje

Další zprávy