Hydroizolace: vlhkost ani plíseň nemá šanci

Andrea Berniová
4. 6. 2012 9:51
Vlhké zdivo ani plísně vás už nebudou trápit

Možná to znáte: vlhké fleky na stěnách, zápach vlhkého zdiva nebo dokonce plíseň, která dokáže škodit lidskému zdraví, nebezpečná je obzvlášť pro alergiky. Do interiéru vašeho domu stále dostává vlhkost a vy nevíte, jak se jí zbavit. Důležité je především objevit příčinu.

Najděte zdroj vlhkosti

Pouhým likvidováním následků se totiž nic nevyřeší - vlhkost vás bude trápit dál. Možná jste si jen pořídili plastová okna, která vždy dobře těsní, a příliš nevětráte. To je ale chyba. Vzduch v místnostech pak nemůže cirkulovat a to vede i ke vzniku plísní. Než se tedy pustíte do nákladnějšího řešení, zkuste nejprve začít víc větrat a také si pořiďte pohlcovače vlhkosti. Pokud to nepomůže, je potřeba hledat příčinu jinde.

Je možné, že se vlhkost do vašeho domu dostává z jeho okolí - například z půdy. Nejdůležitější tedy je najít zdroj vlhkosti. S tím vám může pomoci odborník. Ten použije přístroje, které dokáží odhalit, kudy se vlhkost do interiéru dostává. Řešením pak bude hydroizolace.

Hydroizolace vodu nepustí

Funkční hydroizolace je základem boje proti vlhkosti. Nejlepší je myslet na ni už při stavbě, obzvlášť pokud bydlíte v blízkosti vodní plochy nebo v oblasti s častým výskytem srážek. Můžete ji ale zajistit i dodatečně. Důležitá je izolace obvodového zdiva, které předchází podřezání zdiva, ale je vhodné izolaci umístit i do nepodsklepených podlah.

Pokud jste dům zateplili a nezajistili hydroizolaci, je možné, že právě kvůli zateplení se vlhkost ve stěnách drží. Je lepší investovat do hydroizolace, která váš dům ochrání před vlhkostí z vnějšku. Pokud si vlhkých zdí prostě nebudete všímat a neučiníte žádná opatření, může být časem poškozena konstrukce domu.

--------------------------------------------------------------------------------

Hydroizolace - víte, kde zjistit více?


 

 

Právě se děje

Další zprávy