Nátěr fasády: Nadčasový odstín nevyjde z módy

Andrea Berniová
20. 7. 2013 10:00
Co je potřeba udělat před nanesením fasádního nátěru? A jak vybrat správnou barvu a odstín?
Nátěr fasády by neměl být příliš výrazný.
Nátěr fasády by neměl být příliš výrazný. | Foto: Baumit / Panel Plus

Fasáda je vizitkou domu. Může být například dřevěná, anebo tvořená cihlovými pásky. Klasikou je ale omítka pokrytá nátěrem. Například disperzní omítka se ale natírat nemusí.

Jaký fasádní nátěr zvolit? Důležitá je kvalita, protože kvalitní nátěr se bude vyznačovat soudržností a stálobarevností.

Existuje několik typů fasádních nátěrů, například akrylátové, silikátové, vápenné či silikonové. Před nanášením nátěru fasády je potřeba pečlivě zakrýt okna a dveře. Pod nátěr patří ještě penetrace. Ta vyrovná nasákavost podkladu a také zajistí, že nátěr dobře přilne.

Pokud fasáda není nová, je potřeba ji před nanesením nátěru vyčistit a případně opravit trhliny a praskliny. Některé firmy nabízejí všechny tyto služby v jednom, včetně nátěru, ale i sanace omítek či renovace fasády.

Pozor na výrazné barvy fasádních nátěrů

Barva nátěru je na vás. Je možné vybírat z mnoha barev a odstínů - od těch klasických, jako je šedá, bílá, hnědá či světle žlutá, až po výrazné odstíny zelené, modré, nebo třeba červené. Jako u všech dlouhodobějších investic do vzhledu či vybavení domu i zde platí, že méně je někdy více.

Nátěr fasády bude dům zdobit minimálně několik let, jeho barvu je potřeba vybírat spíše s ohledem na funkčnost než na modernost. Výrazná barva teď vypadá moderně, ale za dva roky to může být jinak. Pokud se navíc nátěr začne časem odlupovat, na tom tmavším a výraznějším to bude vždy víc vidět.

Výběr barvy a odstínu může usnadnit jednoduchá zkouška: je možné nechat si na fasádu nanést třeba jen metr čtvereční vybraného nátěru a pak se rozhodnout, zda se hodí ke stylu domu, barvě střechy, zámkové dlažby, okenních rámů či plotu.

 

Právě se děje

Další zprávy