Chcete tak trochu jinou fasádu? Zkuste tu dřevěnou

Andrea Berniová
6. 8. 2012 10:19
Dřevěná fasáda dobře izoluje a nevypadá obyčejně. Dřevem může být obložen celý dům, nebo jen jeho část
Proč nemít část fasády ze dřeva?
Proč nemít část fasády ze dřeva? | Foto: Baumit / Panel Plus

Fasáda upoutá na první pohled. Je asi nejvýraznějším prvkem domu. Uvažujete o nové? Nejde o malou investici, proto je potřeba pečlivě vybírat typ fasády i firmu, která se o její instalaci postará. A jak fasádu vybrat? Důležitý je váš vkus.

Fasáda by ale všeobecně měla ladit s barvou střechy nebo okenních rámů. Výrazným barvám se raději vyhýbejte. Co je dnes moderní, může být za pár let nevkusné. Pokud ale přece jen chcete, aby vaše fasáda byla výjimečná, zkuste se poohlédnout po neobvyklých materiálech. Zajímavá je fasáda z cihlových pásků. Bude se vám líbit, pokud máte rádi domy v „anglickém stylu".

Ale co třeba dřevěná fasáda?

Z čeho můžete vybírat?

Máte na výběr z různých druhů dřeva. Vaše fasáda může být třeba ze smrku, modřínu či borovice. Pokud si potrpíte na luxus, jistě se vám bude líbit fasáda z exotického dřeva, například z červeného cedru. A jak takový typ fasády vlastně vypadá? Skládá se z palubek nebo prken různých profilů.

U některých dřevin není nutná ani povrchová úprava profilů, přesto mají velkou životnost. Postupně se ale mění jejich barva. Dřevo dokáže během léta v domě udržet chlad, v zimě zase interiér před chladem chrání.

Fasáda nemusí být celá ze dřeva

Když tedy nechcete klasickou fasádu a rádi byste dům ozvláštnili, může být právě dřevěná fasáda správnou volbou. Nemusíte mít ale celý dům obložený dřevem. Není tedy nutné vzdávat se klasické fasády. Stačí oba typy dobře zkombinovat.

Pokud si hodláte pořídit dřevěný plot, mělo by jít o stejný typ dřeva jako na fasádě. Přesto může ale časem plot získávat jinou barvu než fasáda. Přemýšlejte tedy, zda nebude lepší vybrat kovový nebo zděný plot.

 

Právě se děje

Další zprávy