Jaká fasáda vám bude vyhovovat? Klasická, nebo dřevěná?

Andrea Berniová
10. 10. 2012 13:29
Můžete mít dům v "anglickém stylu" - díky cihlovým páskům. A proč nezkusit fasádu ze dřeva?
Jak bude vypadat vaše fasáda?
Jak bude vypadat vaše fasáda? | Foto: Konhefr

Fasáda okamžitě upoutá pozornost. Každý si všimne, jestli je nová, nebo už by potřebovala obnovit, jestli je nátěr fasády střízlivý, anebo příliš výrazný. Fasáda z velké části utváří dojem o celém domě. Proto byste výběru jejího typu a barvy a také její údržbě měli věnovat pozornost.

S barvami to nepřehánějte

Můžete vybírat z různých typů fasád. Klasikou je omítka s nátěrem. Jeho barva záleží jen na vás, seženete všechny odstíny, na které si vzpomenete. Můžete mít i různé kombinace a vzory - třeba světlejší barvu okolo oken a dveří. S kombinováním barev a s výběrem sytých odstínů ale buďte opatrní a raději vsaďte na mírnější klasiku. Fasáda by vám měla vydržet léta. I když vyberete výrazný odstín, který se vám teď líbí a je moderní, za rok může být všechno jinak.

Chcete dřevěnou fasádu, nebo cihlové pásky?

Pokud nechcete mít stejný typ fasády jako celá ulice, zkuste třeba dřevěnou fasádu, anebo tu z cihlových pásků. Dřevěná fasáda dokáže ozvláštnit každý dům. A nemusíte ho obkládat dřevem celý, stačí jeho část. Dřevo má dobré izolační vlastnosti - v zimě uvnitř udrží teplo, v létě zase chlad. Můžete vybírat z různých druhů a barev dřeva. Jen nezapomeňte, že by fasáda měla ladit s ostatními dřevěnými prvky domu - třeba s okenními rámy či vstupními dveřmi, anebo s plotem.

Pokud se vám líbí domy v „anglickém stylu", tedy ty neomítnuté, které se pyšní jen červenými, dokonale vyskládanými cihlami, zkuste cihlové pásky. Nemusíte stavět nový dům z bezchybných cihel, můžete ho jen obložit - právě cihlovými pásky. Dají se aplikovat i na zateplovací systém, problémem ale není ani jejich umístění do interiéru.

 

Právě se děje

Další zprávy