Mrazy útočí, jak zachránit zamrzlé vodovodní potrubí?

td
8. 2. 2012 11:31
Stačí chvíle nepozornosti a vodovodní potrubí snadno zamrzne, jak ho opět uvést do chodu? Máme několik rad
Foto: Ludvík Hradilek

Téměř celá Evropa se momentálně potýká s nevšedními arktickými mrazy. Společně s nevlídným počasím ale přichází také mnohé problémy, které nebývají v Česku na denním pořádku. Led a nízké teploty komplikují dopravu, zdraví a v neposlední řadě také bydlení. Klasickou ukázkou působení mrazů je například zamrzlé vodovodní potrubí. Jak si s takovým problémem poradit? Opravdu je nutné čekat až do doby, kdy led sám roztaje?

Zapomeňte na rozmrazováním ohněm, hrozí požár

Pokud se potýkáte se zamrzlým potrubím, zachovejte (paradoxně) chladnou hlavu. Rozhodně se nevyplatí snažit se vyřešit krizovou situaci unáhlenými řešeními, které většinou napáchají více škody než užitku. Zapomeňte na ohřívání trubek otevřeným ohněm. Ze snahy by mohla vzejít katastrofa ještě závažnějšího charakteru. Výjimkou nejsou ani četné případy požárů, které byly způsobeny neopatrným zacházením s ohněm. Sáhněte spíše po pomalejších, za to však bezpečnějších metodách. Patří k nim například polévání potrubí horkou vodou.

Odborníci si vždy poradí, spoléhejte na ně

V případě, že raději spoléháte na odborníky, přivolejte k zamrzlému potrubí profesionála. Pokud vlastníte kovové potrubí, lze na něj použít elektrické rozmrazování pomocí transformátorů, s nimi by však měli zacházet jen poučení.

Zamrzlé potrubí je závažným problémem, pokud ho budete přehlížet, může dojít k nenávratnému mechanickému poškození trubek. Nejčastěji se s touto nepříjemností setkávají chataři a majitelé nedokončených domů. V takových objektech se většinou netopí a ani silná izolace často potrubí neochrání.


 

Právě se děje

Další zprávy