Matraci vždy vyzkoušejte. Experti radí, na co dát pozor

Andrea Berniová
26. 9. 2013 14:00
Matrace by měla sloužit roky. Vyvarujte se podezřele nízkých cen
Správný výběr matrace je pro kvalitní spánek zásadní.
Správný výběr matrace je pro kvalitní spánek zásadní. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Matraci je potřeba vybírat pečlivě. Prohlédnout si několik jejich typů v různých prodejnách a především zkoušet.

"Matrace se musí přesně přizpůsobit křivkám a váze člověka - nesmí nikde tlačit či nepřirozeně nazvedávat tělo. Přitom musí přesně a jemně podepřít v místech, kde vznikne prostor. Matraci je zapotřebí zkoušet i na stejném podkladu, na kterém bude pak používána, a to ve všech polohách, ve kterých jste zvyklí usínat. Matrace se musí přizpůsobit vám, ne vy jí," říká Ludmila Jakůbková z firmy Amarost.

Nová matrace by neměla být příliš tvrdá ani měkká. Její výběr je individuální, proto by si ji měla vždy vyzkoušet osoba, která bude matraci používat.

"Při ležení by se měla matrace přizpůsobovat tělesným křivkám. Velké klouby jako kyčel a rameno musí mít možnost vnoření se do matrace a uživatel by neměl cítit velký tlak na pokožku," dodává Martin Kinšt z firmy Mabo Trade.

Matrace může být z latexu

Vybírat se dá z několika typů matrací. Prvním jsou matrace pěnové. Mohou být vyrobené na bázi ropných derivátů. Řadí se mezi ně základní PUR pěna, kvalitnější HR studená pěna či paměťová pěna. Pěnové matrace mohou být také z kaučukového mléka.

V tomto případě se může jednat o přírodní latex, směsný latex s nižším obsahem přírodního kaučuku, anebo o latexovou pěnu, která obsahuje nejméně přírodního kaučuku. Existují také matrace ze syntetického latexu, ale tento materiál ve skutečnosti patří mezi ropné deriváty.

Stálost pěnových matrací záleží a hustotě materiálu. "Do matrací by se podle technických specifikací měly používat materiály pouze s vysokou hustotou, protože lidské tělo produkuje pot, který je agresivní a pěny s nízkou hustotou velmi rychle ztrácejí protitlak (propadnou se). Hustota pěn by se měla pohybovat od 35 kilogramů na metr krychlový," dodává Ludmila Jakůbková.

Čím více pružin, tím lépe

Pěnovými matracemi ale nabídka nekončí. "Dalším z často používaných materiálů jsou pružiny. Liší se průměrem ocelového drátu a počtem závitů. Větší počet pružinek na ploše zvyšuje kvalitu matrace," říká Martin Kinšt. Pružinové matrace se ještě dělí podle toho, zda jsou pružiny spojené drátem (kostra typu Bonnell), anebo se každá pružina nachází v látkové taštičce, pak jde o taštičkovou matraci.

Mezi další doplňkové materiály patří kokos, bavlna, vlna, koňská žíně, sisal či PES rouna. Nepříliš obvyklou variantou jsou vodní matrace.

V České republice jsou nejběžnější matrace o rozměru 200 cm na délku a 90 cm na šířku. Výrobci ale často také nabízejí výrobu matrace na zakázku, tedy v atypických rozměrech.

Kvalita je u matrace důležitá

Matrace by měla vydržet roky. Musí možňovat kvalitní spánek. Při jejím výběru je lepší vsadit na kvalitu a za tu si připlatit.

"Pokud najdete v nabídce podezřele nízkou cenu, vždy je na místě začít se intenzivně zajímat, z jakého materiálu je matrace vyrobena. Je třeba se zaměřit na materiál potahu matrace. Jeho nízká kvalita nás může po dvou letech používání také nepříjemně překvapit," uzavírá Ludmila Jakůbková.

 

Právě se děje

Další zprávy