Litoměřice obnoví park Jiráskovy sady, získaly grant

ČTK, ab
10. 5. 2012 4:05
V roce 2014 má být dokončena obnova parku v Litoměřicích
Foto: Humlnet

Litoměřice - Město Litoměřice podepsalo s nadací Proměny smlouvu, díky níž získalo grant v podobě 25 milionů korun. Peníze se použijí na obnovu parku Jiráskovy sady. V letošním roce si město nechá zpracovat projekt. Zaplatí za něj milion korun. Nadace Proměny poskytne peníze na práci architekta a na stavební práce. Také bude platit údržbu parku tři roky po jeho otevření.

Soudobý městský park

Nadace Proměny již dříve vyhlásila jednokolovou projektovou architektonickou soutěž, jejímž předmětem bylo zpracování návrhu řešení obnovy parku. Cílem bylo vytvořit soudobý městský park, který by využily všechny věkové kategorie návštěvníků. Byly vybrány tři nejlepší projekty. Zvítězil projekt Zdenka Sendlera z Brna. Jeho návrh počítal se zachováním všech významných dřevin, byly do něj zakomponovány. Dřeviny ve špatném stavu měly být podle návrhu odstraněny. Počítalo se i s úpravou sportovního hřiště a dětských hřišť.

Nový park v roce 2014

O obnově parku se mluvilo již minulý rok, tehdy probíhaly ankety a diskuse s občany. Město se jich například ptalo na nejčastější využívání parku a také na jeho stávající prvky. Letos má město zpracovat projektovou dokumentaci ke stavbě. Následovat budou územní a stavební řízení, také se bude vybírat dodavatel stavebních a vegetačních úprav. Pak už přijde na řadu vlastní realizace. Park by měl být hotov v roce 2014.

Park Jiráskovy sady byl otevřen v roce 1883. Některé prvky původního parku mají být zachovány. Jde třeba o kapličku nebo vzácné dřeviny. Změní se naopak cesty - mají odpovídat tomu, kudy lidé parkem ve skutečnosti procházejí.

 

Právě se děje

Další zprávy