LED pásky: Jak vymyslet dobře fungující osvětlení

Andrea Berniová
15. 7. 2013 11:50
Výhodou LED osvětlení je nízká spotřeba energie a vysoká odolnost LED diod
Nebojte se LED osvětlení v interiéru.
Nebojte se LED osvětlení v interiéru. | Foto: Messe Frankfurt

Pokud zařizujete osvětlení interiéru, můžete vybírat z mnoha typů svítidel. Prodávají se lampy, lustry i bodová svítidla různých tvarů, barev a velikostí a také vyrobené z rozličných materiálů. I intenzita a barva světla je jen na vás.

Pro moderní interiéry se hodí LED pásky. Stále ještě nejsou v bytech a domech běžné, jejich instalace na ta správná místa přitom dokáže s interiérem dělat divy. Nespornou výhodou LED osvětlení je jeho nízká spotřeba elektrické energie.

Osvětlete prostor pod postelí i kuchyňskou linku

LED pásky mohou mít různou svítivost a podle toho se volí jejich umístění a využití. Pásky s nižší svítivostí slouží především k dekoračnímu osvětlení, mohou být tedy umístěné třeba ve vitrínách, pod policemi, v čele postele, pod postelí nebo stolem, na schodech či za televizí. Mají jen ozvláštnit a lehce osvětlit interiér. Pásky s vyšší svítivostí se pak využívají jako klasické zářivky - připevní se třeba pod kuchyňskou linku, anebo po stranách zrcadla.

Pásky s nižším výkonem mívají z jedné strany samolepicí pásku, takže se jednoduše přilepí, kamkoli je třeba. LED pásky s vyšším výkonem by měly být ke stěně či nábytku připevnění pomocí hliníkových profilů, které pásky ochlazují. Pásek se může ovládat klasickým vypínačem, anebo také stmívačem, který umožní měnit intenzitu světla.

Fialové, červené, anebo zelené LED pásky?

Je možné vybírat z několika barev světla. K dispozici je studené, anebo teplé bílé světlo, ale také modré, červené či zelené a dokonce i fialové. Pásky bývají ohebné, voděodolné a vhodné pro použití v interiéru i exteriéru.

Co se týče délky pásku, dá se odstřihnout libovolně dlouhá část, ale je potřeba počítat s tím, že pásek se může přestřihnout jen v určitých intervalech, třeba po pěti centimetrech.

 

Právě se děje

Další zprávy