Jak zařídit byt pro seniora: Pozor na nečekané problémy

Andrea Berniová
14. 1. 2014 15:00
Pozor na ostré hrany, skleněné předměty a kusové koberce. V koupelně pomohou speciální madla
V koupelně by neměla chybět madla a sedátko do vany
V koupelně by neměla chybět madla a sedátko do vany | Foto: RSTS

Byt určený seniorovi by měl být co nejlépe přizpůsoben potřebám starého člověka. Ty jsou sice individuální a často závisí i na zdravotním stavu, ale existuje několik základních pravidel, která můžou seniorům bydlení zpříjemnit.

Je potřeba myslet na to, jak seniorovi usnadnit pohyb po bytě i jeho obývání. Stísněný byt s přebytkem vybavení nemusí být zcela vhodný. Interiér by měl naopak nabízet více místa k pohodlnému pohybu.

Místnosti ale nemají být ani zbytečně velké, aby nebylo příliš namáhavé dostat se z jednoho konce bytu na druhý. V cestě nesmí překážet nábytek ani jiné předměty, které je nutné zbytečně obcházet. Zároveň by ale starší člověk měl mít při chůzi možnost přidržet se něčeho stabilního.

Speciální nábytek

Zvažte, zda je bezpečné do bytu pro seniora umisťovat doplňky, bez nichž se obejde a které by ho mohly ohrozit, například skleněné dekorace. Odstranění kusových koberců a zbytečných předmětů z podlahy zase sníží riziko zakopnutí.

Nejlepší je, když jsou dveře dostatečně široké, mezi místnostmi se nenacházejí prahy a byt má bezbariérový přístup. Nábytek musí být pevný, stabilní a bez ostrých hran.

Prodává se také nábytek určený přímo pro seniory. Křesla tohoto typu bývají odolná a vyšší než obvykle, aby usnadnila vstávání. Podobně je to s židlemi. I pohovka by měla být vyšší, stejně tak postel, která může být i polohovatelná.

V koupelně nesmí chybět madla

Pozornost je potřeba věnovat především koupelně a toaletě. Podlahová krytina by měla mít protiskluzovou úpravu, a to nejen v koupelně. Pohyb usnadní různá speciální zábradlí, držadla a záchytná madla.

V případě vany se hodí zvláštní sedačka pro ni určená. Sprchový kout zase může mít sklopné sedátko. Sprchová hlavice v koutu by neměla být pevně přišroubována ke zdi - naopak musí umožňovat snadnou manipulaci. Všeobecně není pro starší lidi příliš ideální vana - sprchový kout poslouží lépe. Vhodná je také zvýšená toaleta.

Představme si sami sebe v roli seniora, který v bytě bude žít. Kde se bude nejčastěji pohybovat? Bez kterého vybavení se neobejde?

Například v kuchyni by sporák s lednicí měly být umístěny co nejblíže k sobě a nedaleko skříněk s potravinami. Botník i skříně s oblečením mají stát co nejblíže domovním dveřím. Vypínače světel by měly být vždy pohodlně v dosahu, v průchozích místnostech nejlépe u obou dveří.

 

Právě se děje

Další zprávy