Jak vypadá váš sklep? Může z něj být třeba vinotéka

Andrea Berniová
9. 8. 2012 9:48
Sklepní prostory mohou vypadat neobvykle. Stačí trocha úsilí

Váš dům má prostorný sklep a vy přemýšlíte, jak ho využít? Asi nejčastěji se ve sklepech uskladňují staré nepotřebné věci, ale také potraviny (zavařeniny či konzervy), nebo třeba jízdní kola.

Sklep ale může sloužit i jinak než jako odkladiště předmětů, které vám doma překážejí. Co třeba vytvořit ve sklepě posilovnu, anebo rozsáhlou domácí vinotéku? Velmi efektně vypadá vkusně zařízený sklepní prostor, který je hrubě vytesaný do skály. Ten se ale nevidí často, narazíte na něj spíše ve starých chalupách a roubenkách.  Jeho atmosféra je ale nenapodobitelná.

Zbavte sklep přebytečné vlhkosti

Pokud chcete sklep efektivně využívat, bude nejprve potřeba ho k tomu přizpůsobit. Místnosti se zatuchlým vzduchem, spoustou pavouků a vlhkými zdmi nemusejí být zrovna vhodné k častějšímu užívání - k jinému účelu než je skladování věcí.

S vlhkými zdmi, které představují ideální prostředí pro plísně, by mohly pomoci pohlcovače vlhkosti a také časté a důkladné větrání. To vás zbaví i zatuchlého vzduchu.

Posilovna, jídelna, nebo vinotéka?

A jak tedy sklepní prostory můžete využít? Pokud vlastníte úchvatně vypadající sklep vytesaný do skály, byla by škoda ho nechat ležet ladem. Třeba atypická jídelna nebo domácí vinotéka by mohly takovým prostorům zajistit pozornost, kterou si zaslouží. Do těchto sklepů se hodí stůl a židle z masivního dřeva.

V letních vedrech obzvlášť oceníte příjemný chlad, který sklep nabízí.

Pokud vlastníte klasický, zděný sklep, můžete ho vymalovat, položit v něm linoleum a využívat ho třeba jako posilovnu, ve které budete moci cvičit i v letních vedrech. Nebo si ve sklepě vytvořte místnost určenou k příjemné relaxaci v chladu. Záleží na vašich zájmech a preferencích.


 

 

Právě se děje

Další zprávy