Hotel Praha míří k demolici, nový vlastník oznámil plán

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
21. 1. 2013 15:40
Pokud vyjdou plány nového vlastníka, vyroste na Hanspaulce komplex rezidenčního bydlení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud vyjdou plány nového vlastníka hotelu Praha, celá budova na pražské Hanspaulce bude srovnána se zemí a na jejím místě vyroste komplex rezidenčního bydlení.

K vlastnictví hotelu Praha se oficiálně přihlásila společnost Maraflex se sídlem na Kypru, kterou vlastní podnikatel František Savov.

"Bývalý hotel Praha v Praze 6 je znovu v českých rukou," uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

V něm také poodhalila své další plány. Komplex, který byl otevřen v roce 1981 a původně sloužil pro ubytování zahraničních vládních delegací, již s určitostí nebude plnit svůj původní účel.

"Hotelový trh v Praze je přesycen. Pozemky, na nichž bývalý hotel stojí, si zaslouží nové využití. Máme zde zcela konkrétní představu o moderním rezidenčním bydlení," uvedl ředitel společnosti Maraflex Petr Novák ohledně možného budoucího využití objektu.

Z takového vyjádření lze vyvodit dva závěry - buď je v plánu nové využití pro starou budovu, nebo její zbourání a vybudování nové zástavby na lukrativních pozemcích. Podle zdroje online deníku Aktuálně.cz, který má k novému vlastníkovi blízko, jde správným směrem druhá úvaha a plán počítá s bouráním budovy.

Svazácký majetek a ČKA

Savov dále vlastní Pivovar Samson nebo vydavatelství Mladá fronta. Společnost Maraflex se chce do budoucna profilovat jako investiční fond. Hodlá nakupovat takzvaná ohrožená aktiva, kdy původní vlastníci nemovitostí z různých důvodů chtějí prodávat rychle a jsou připraveni akceptovat sníženou cenu.

Podnikatel byl v minulosti spojovaný s obchody kolem majetku někdejšího Socialistického svazu mládeže. "Savov se pohyboval kolem vytunelovaného svazáckého majetku, který spravoval Fond dětí a mládeže. Pod cenou a v dražbě, jež proběhla přes zákaz tehdejšího ministra financí Jiřího Rusnoka, získal nakladatelství Mladá fronta. Savovovo jméno figuruje i kolem dalších firem, které získaly pod cenou majetek bývalého SSM," napsaly v květnu 2010 Hospodářské noviny.

Savov figuroval před časem i jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.

Podívejte se: Nová nejvyšší budova v ČR. Žebříček mrakodrapů se mění

 

Právě se děje

Další zprávy