Dům na klíč: zjistěte si předem, co firmy nabízejí

Andrea Berniová
29. 10. 2012 12:35
Jste nároční a chcete dům přesně podle vašich představ? Pak se nezapomeňte s vybranou firmou správně domluvit
Jaký dům by se vám líbil nejvíc?
Jaký dům by se vám líbil nejvíc? | Foto: Isifa/Thinkstock

Chystáte se stavět dům? A jak na to půjdete? Můžete shánět materiál od různých výrobců a stavět dům svépomocí nebo s přispěním kamarádů či drobných řemeslníků. Plot, fasádu, garáž či zahradu pak možná budete dokončovat ještě měsíce (či roky) po nastěhování.

Ale co kdybyste se nemuseli vůbec o nic starat? Zadali byste stavbu domu jedné firmě, která se postará o všechno? Vy se pak můžete rovnou nastěhovat. Takové výhody nabízejí domy na klíč.

Stavba může být rychlejší a kvalitnější, pokud vyberete poctivou firmu s dobrými referencemi. Nejlepší je poptat se přátel a známých, s jakou firmou mají oni nebo lidé v jejich okolí dobré zkušenosti. Jen tak zjistíte, komu můžete bez obav stavbu domu svěřit.

Jak bude váš dům vypadat?

Nemusíte se vůbec o nic starat. Zvolíte si typ domu, také barvu střešních tašek, fasády, plotu či koupelnových obkladů. Vnitřní uspořádání je na vás. Chcete velký obývací pokoj a několik menších ložnic? Můžete si dům přizpůsobit podle sebe. Firma se pak postará o vše - formality, nákup materiálu a samozřejmě hlavně o samotnou stavbu domu. Ta může trvat zhruba rok. Pokud si tedy nenecháte postavit dům z ekopanelů, jehož realizace je rychlejší.

Vždy si předem zjistěte, co všechno a za jakou cenu vybraná firma v domě zajistí. Přijdete do zcela hotového domu, kde nebudou chybět podlahy, koupelnové obklady, kuchyňská linka, zábradlí či sanitární technika?

Stavba na klíč není oficiálně definovaná, takže je potřeba se informovat, co si vámi vybraná firma pod tímto pojmem představuje. Jinak možná zjistíte, že než se nastěhujete, budete toho ještě muset hodně udělat sami.

 

Právě se děje

Další zprávy