Britský soud schválil kapitálovou restrukturalizaci NWR

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
5. 9. 2014 15:46
Dluh NWR by se měl snížit ze současných 825 milionů eur na 500 milionů eur, tedy v přepočtu z 23,2 miliardy na 13,9 miliardy korun.
Těžba pod NWR může pokračovat. Ilustrační foto.
Těžba pod NWR může pokračovat. Ilustrační foto. | Foto: NWR

Londýn/Praha - Britský soud schválil kapitálovou restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources (NWR), která má odvrátit platební neschopnost podniku. Oznámila to dnes firma, které patří i černouhelná OKD.

S restrukturalizací souhlasili již dříve akcionáři společnosti. Minulý týden na plán, který má pomoci snížit dluh ze současných 825 milionů eur na 500 milionů, tedy v přepočtu z 23,2 miliardy korun na 13,9 miliardy, kývli i držitelé zajištěných a nezajištěných dluhopisů.

Majitel OKD chce v rámci restrukturalizace kapitálu vydat držitelům zajištěných dluhopisů 1,4 miliardy akcií v hodnotě 32 milionů eur, tedy v přepočtu 894 milionů korun. Cena za jednu akcii odpovídá v přepočtu 0,65 koruny.

Od zajištěných věřitelů NWR získá také úvěr ve výši 35 milionů eur (972,6 milionu korun).

Pět miliard nových akcií

Plán počítá i s vydáním více než pěti miliard nových akcií stávajícím akcionářům. Jen tímto krokem se má její kapitál navýšit o 118 milionů eur, tedy v přepočtu o 3,3 miliardy korun. Celý proces kapitálové restrukturalizace by měl NWR zajistit souhrnnou hotovost 185 milionů eur - zhruba 5,2 miliardy korun.

Restrukturalizace bude podle NWR ještě vyžadovat mimo jiné souhlas soudu ve Spojených státech. Ten se bude tímto případem zabývat v úterý 9. září. Společnost předpokládá, že restrukturalizační proces dokončí začátkem října.

NWR se nyní potýká se ztrátami kvůli poklesu cen uhlí. V letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur - 1,6 miliardy korun - z 396 milionů eur před rokem.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy