Bitcoin se v úterý nejspíš rozštěpí na dvě měny. Další rozkol se čeká v listopadu

Jan Úšela Jan Úšela
29. 7. 2017 19:30
Digitální měna se s největší pravděpodobností k 1. srpnu rozdělí na dvě samostatná platidla: bitcoin a bitcoin cash. Odborníci lidem radí, aby stáhli své peníze z bitcoinových burz, jinak po rozdělení mohou dostat verzi s nižší hodnotou. Reputace bitcoinu po rozkolu ještě více oslabí.
Bitcoin se nachází v jednom z nejsložitějších období ve své osmileté historii.
Bitcoin se nachází v jednom z nejsložitějších období ve své osmileté historii. | Foto: Shutterstock

Praha - V úterý 1. srpna se digitální měna bitcoin s největší pravděpodobností rozštěpí na dvě samostatná platidla. "K rozdělení nejspíš opravdu dojde," říká bitcoinový analytik a šéf Liberálního institutu Dominik Stroukal. Stejný názor sdílí i odborný web Coindesk.com, za nímž stojí první uživatelé bitcoinu.

Nejspíš ale nepůjde o poslední dělení a měna, v níž se nyní točí kolem 40 miliard dolarů, se může vážnějšího rozkolu dočkat ještě v listopadu.

Za osm let své existence se bitcoin rozšířil mezi miliony lidí na celém světě a vedle běžných uživatelů, kteří s ním mohou platit v některých obchodech, zaujal také investory, kteří na jeho kurz čile spekulují.

Bitcoin nemá fyzickou podobu, jedná se o "shluk jedniček a nul", které si mezi sebou uživatelé přeposílají na počítači. Populární je také bitcoiny uchovávat ve speciálních aplikacích v mobilních telefonech.

Vzrůstající obliba digitální měny je paradoxně důvodem pro hrozící rozštěpení. V něm jde o spor mezi dvěma skupinami vlivných uživatelů bitcoinu, kteří o jeho podobě demokraticky rozhodují. Znesvářené tábory se neumí dohodnout na tom, jak rozšířit kapacitu bitcoinové platební sítě. Její podoba vznikla před osmi lety, kdy nikdo z tvůrců neočekával, že se bitcoin dočká takového rozšíření.

Ještě loni se hodnota jednoho bitcoinu pohybovala kolem 700 dolarů, letos v červnu už ale atakovala hranici 3000 dolarů. S rostoucím kurzem se skokově zvyšuje i počet denních transakcí, které ovšem síť přestává zvládat.

Klikněte pro úplné zobrazení.
Klikněte pro úplné zobrazení. | Foto: Hospodářské noviny

Skupina uživatelů-vývojářů, kteří zastupují bitcoinové burzy či směnárny, před časem přišla s aktualizací platební sítě, která má její kapacitu navýšit. Ostatním uživatelům přitom pohrozila, že pokud navržený "zlepšovák" do 1. srpna nepřijmou, provedou rozdělení měny.

O vylepšení platební sítě usilují také uživatelé zvaní těžaři. Tedy jacísi bankéři, kteří za pomoci výkonných počítačů potvrzují bitcoinové platby, za což jim náleží provize. Významným těžařům, zastupujícím 80 procent bitcoinového trhu, se ovšem navržená podoba vylepšení nezamlouvá, a tak se několik dní bránili změnu přijmout. Koncem minulého týdne ale souhlasili, že se ultimátu podvolí.

Zdálo se, že rozkol je zažehnán. Pak se ale o slovo přihlásila ještě skupina čínských těžařů okolo firmy ViaBTC, kteří dohodu odmítli. Ohlásili, že s rozdělením bitcoinu k 1. srpnu počítají, a vytvořili už vlastní verzi měny s názvem bitcoin cash.

Podle analytika Stroukala je motivace čínských autorů, kteří novou verzi digitální měny zakládají, čistě účelová. "Bitcoin cash odmítl nynější aktualizaci, protože by odstranila některé vady platebního systému. Čínští těžaři v současném systému před časem nalezli skulinu, která jejich zisky zvyšuje asi o 20 procent. Denně na tom vydělávají o milion dolarů více než jiní těžaři. Je proto pochopitelné, že změnu odmítli a staví si vlastní bitcoin," vysvětluje Stroukal.

Lidi, kteří mají tyto digitální peníze uloženy v mobilech a na počítačích, kde je chrání hesla, by podle něj rozdělení bitcoinu ohrozit nemělo. "Ti, kdo mají peníze na bitcoinových burzách, by je ale raději měli načas stáhnout. Burza jim po rozdělení může vyplatit tu verzi bitcoinu, která bude mít nižší hodnotu, takže by přišli o část peněz," míní analytik.

Podle Martina Šípa z organizace Paralelní Polis, která v Česku bitcoiny propaguje, ovšem nynější dělení nebude příliš významné, protože skupina čínských těžařů je poměrně malá. "Daleko podstatnější je hrozba, s níž v posledních dnech přišli významní těžaři. Ti se sice s vývojáři dohodli na kompromisu, uvedli ale, že se k 1. listopadu sami oddělí," vysvětluje Šíp.

To by mohlo s kurzem největší digitální měny zamávat daleko více. Setrvávající spory v bitcoinové komunitě tak podle všeho budou dále poškozovat pověst měny. A to právě v době, kdy bitcoin čelí několika skandálům.

V půlce července americké úřady uzavřely dvě internetová tržiště − AlphaBay a Hansa −, na nichž se obchodovalo s drogami prostřednictvím bitcoinů. Obchodování probíhalo na méně přístupné části internetu zvané dark web, která je podobnými obchody proslulá.

V Řecku byl navíc ve středu zatčen Rus Alexander Vinnik, který měl přes bitcoinovou burzu BTC-e vyprat čtyři miliardy dolarů z ilegálních obchodů s drogami, krádeží identit a výkupného z kybernetických útoků. Americké úřady za to Vinnikově burze uložily obří pokutu ve výši 110 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy