Zpřísněte vyhlášku o zimních pneu, vyzývá policejní šéf

Radek Pecák Radek Pecák
12. 4. 2012 8:00
Omezení jen na sníh a led je podle Leoše Tržila nedostatečné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více než devadesát procent tuzemských řidičů používá při jízdách od listopadu do konce března zimní pneumatiky. Vyplývá to z průzkumů, které si dělala v uplynulé zimě dopravní policie.

Jen u osmi procent osobních vozidel policisté zjistili, že jejich majitelé na zimní pneumatiky nepřezuli. U nákladních vozů byla situace o něco horší - nepřezutých jich bylo přes 12 procent.

Čerstvou statistiku sdělil na setkání s členy Klubu motoristických publicistů šéf dopravní policie Leoš Tržil. Podle něj jde o vcelku příznivá čísla.

"Přesto bych se přimlouval o změnu legislativy," říká Tržil. V současné době se totiž vůbec nemyslí na vliv nízkých teplot na jízdní vlastnosti těch vozidel, která nejsou přezuta do plášťů ze zimní směsi.

"Dosud se totiž zohledňuje jen sníh, led a námraza. Přitom letní pneumatika může přispět ke vzniku dopravní nehody v zimě například při nutnosti brzdění na namrzlém mostě, i když předtím byl celý ujetý úsek zcela suchý," upřesňuje Tržil.

Mírná zima

Podle šéfa dopravní policie se musí také sladit vyhláška o dopravním značení.

"V současné době je teoreticky možné, že by po celé republice musel jezdit řidič se zimními pneumatikami, ale v horských oblastech, které jsou obvykle označeny značkami povinná zimní výbava, tak by teoreticky mohl jet bez problémů na letních pneumatikách a pouze mít řetězy připravené v kufru," vysvětluje Tržil.

Podle něj by se ministerstvo dopravy mělo pustit do informační kampaně vysvětlující, proč jsou nutné zimní pneumatiky se vzorkem minimálně čtyři milimetry hlubokým a další podrobnosti. 

Během letošní zimy se podle statistik dopravní policie stalo zhruba o 300 dopravních nehod více než před rokem. Zemřelo sice o 16 osob méně, ale přibylo těžce i lehce zraněných.

"Čísla však lze stěží srovnat, protože letošní zima byla až na výjimky mírná," dodává Tržil.

 

Právě se děje

Další zprávy