Za přetáčení tachometrů bude pokuta až 50 000 Kč

ČTK ČTK
30. 5. 2012 11:07
Školení pracovníků STK přijde státní rozpočet na 65 milionů korun ročně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Také manipulacím s tachometry, které logicky mění prodejní hodnotu ojetého automobilu ve prospěch prodávajících, má zabránit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Sankce za takovou nedovolenou změnu stavu ujetých kilometrů by měla činit až 50 000 Kč.

Nová legislativa by současně měla zjednodušit schvalování typů silničních vozidel a zároveň zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Měla by vymezit povinnosti pracovníků STK a stanic při měření emisí a zavést postihy za jejich neplnění.

Zavedení vnitřních kontrolních mechanismů a pravidelných školení vyjde podle odhadů resortu STK celkem na 65 milionů korun ročně.

Vznikne nový registr silničních vozidel

Vzniknout má zcela nový registr silničních vozidel, který bude odpovídat všem požadavkům na informační systémy veřejné správy a bude komunikovat se základními registry. Nová úprava registrace a zápisu změn údajů v registru by měla nastavit srozumitelná pravidla a postupy pro zápis a vedení těchto údajů. Tomu poslouží jednak zpřísnění požadavků na záznamy o změnách vlastníka nebo provozovatele vozidla, jednak nová úprava vyřazení vozidel z provozu.

Díky tomu by se měl mimo jiné vyřešit problém při převodech vozidla na nového majitele, kdy sice původní majitel auto odhlásil, nový jej však na sebe nepřihlásil. Vznikaly tak situace, kdy za vozidlo zodpovídal původní majitel, přestože jej už fyzicky nevlastnil.

V Česku ročně dopravní úřady evidují kolem 800 000 vlastnických změn vozidel a do provozu majitelé přihlásí kolem 170 000 dovezených ojetin.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej ojetých aut.

 

Právě se děje

Další zprávy