Demonstrace o víkendu prověří systém parkování v Praze. Připomeňte si, jak funguje

Vladislav Jasan
Aktualizováno 22. 6. 2019 11:37
Organizátoři protivládních demonstrací ze spolku Milion chvilek očekávají, že v neděli 23. června dorazí na Letnou na 300 tisíc lidí. Jak to ovlivní dopravu? A parkování? Odstavit auto v Praze není jen tak, systém barevných zón doplňují P+R parkoviště, využít lze i podzemní garáže obchodních domů a další. Připomínáme informace k jednotlivým typům parkování v hlavním městě.
Foto: Jakub Plíhal

Způsobí demonstrace dopravní komplikace?

Dá se očekávat, že minimálně vzroste obsazenost parkovacích míst na ulicích a placených parkovišť v okolí - tedy u stadionu Sparty a směrem k Výstavišti. Nebude také možné odstavit auto na asfaltové ploše přímo na Letné naproti fotbalovému stadionu - na místě budou televizní štáby a další zázemí.

Podzemní garážový komplex Letná vybudovaný společně s tunely Blanka provozovatel v neděli zavírat nehodlá, ale pokud v něm nemáte dlouhodobě pronajaté parkovací místo a chtěli jste ho využít pro odstavení auta při cestě do hlavního města, obsluha radí, abyste přijeli hned ráno. Odpoledne volná místa garantovat nedokáže, celková kapacita je přitom 800 stání. Sami organizátoři akce doporučují parkování na okraji hlavního města. A to jak těm, kteří dorazí osobními auty, tak těm, kteří nasednou do speciálně vypravovaných autobusů.

Na demonstraci se chystají desítky policistů, dopravní uzavírky ale pražská policie podle tiskového mluvčího Tomáše Hulana neplánuje. "Podobná opatření nicméně nemůžeme vyloučit. Pokud to bude nezbytně nutné, přistoupíme k dílčímu nebo úplnému omezení dopravy a jejímu odklonu na přilehlé komunikace," uvedl na dotaz Aktuálně.cz. Takové omezení by se mohlo dotknout především ulice Milady Horákové, tu by mohli blokovat i lidé přicházející na Letenskou pláň. Hulan proto nejen účastníkům demonstrací doporučuje dopravit se na Letnou hromadnou dopravou.

S parkováním to ostatně v Praze není snadné nikdy, demonstrace celou situaci jen zhorší. Na následujících snímcích připomínáme základní pravidla odstavování vozidla v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy