Demonstrace o víkendu prověří systém parkování v Praze. Připomeňte si, jak funguje

Vladislav Jasan
Aktualizováno 22. 6. 2019 11:37
Organizátoři protivládních demonstrací ze spolku Milion chvilek očekávají, že v neděli 23. června dorazí na Letnou na 300 tisíc lidí. Jak to ovlivní dopravu? A parkování? Odstavit auto v Praze není jen tak, systém barevných zón doplňují P+R parkoviště, využít lze i podzemní garáže obchodních domů a další. Připomínáme informace k jednotlivým typům parkování v hlavním městě.
Foto: ČTK

Modré zóny

Pražské modré zóny jsou primárně určeny pro rezidenty nebo firmy, které mají v dané oblasti sídlo, proto v nich často nenajdete parkovací automaty. Standardně se totiž parkovací karta kupuje na čtvrt, půl roku nebo celý rok. Její cena se pak odvíjí od toho, jestli je žadatel rezident, podnikatel a jestli se jedná o povolení pro první nebo další auto. Například v Praze 1 zaplatí obyvatel za první auto ročně 1200 korun, podnikatel sedm tisíc. Parkovat s takovou kartou ale lze jen v oblasti Prahy 1.

Zdarma lze parkovací kartu vydat pro elektromobily a plug-in hybridy s emisemi do 50 g CO2 na kilometr se speciální poznávací značkou EL, platí rovněž ještě starší roční povolení za sto korun pro obyčejná hybridní auta s vyššími emisemi oxidu uhličitého. To je možné ještě třikrát o rok prodloužit, následně nedobíjecí hybridy, jako je Toyota Prius, o levné parkování přijdou. Výhodou těchto povolení je to, že nejsou vázána na konkrétní městskou část (jako ta rezidentská) a jejich držitel nemusí v Praze ani bydlet.

Ani v modrých zónách ale nemají přespolní neelektromobilisté utrum. Předně se v nich dnes dá parkovat podobně jako na klasickém placeném stání. Platba probíhá přes aplikaci, která je dostupná na webu www.parkujvklidu.cz, je nutné do ní zadat kód zóny, který naleznete na dodatkové tabulce s označením zóny, a platbu provést kartou přes internet. Ceny ale mohou dosahovat až 80 korun za jednu hodinu a doba parkování je podle oblasti omezena. V některých modrých zónách (např. v Praze 6 okolo Vítězného náměstí) se poplatky o víkendu nevybírají a je možné v nich stát zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy