Video: Dětská autosedačka letěla vzduchem. ADAC po testu varuje před smrtelným nebezpečím

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
Aktualizováno 19. 7. 2017 16:32
Nárazová zkouška ukázala u autosedaček Recaro Optia a Jané Grand vážné bezpečnostní nedostatky, které mohou vést k vážnému úrazu nebo úmrtí dítěte. Test proběhl v laboratořích ADAC. Obě sedačky propadly při testování čelního nárazu.
U modelu Recaro Optia došlo při nárazu k uvolnění sedačky ze základny SmartClick a katapultování směrem na místo spolujezdce. | Video: ADAC

Praha - Před nákupem dvou dětských autosedaček varuje spotřebitelská organizace dTest, která společně se zahraničními partnery a německým autoklubem ADAC testuje více než dvacet modelů. Obě propadly při testování čelního nárazu.

U modelu Recaro Optia došlo při nárazu k uvolnění sedačky ze základny SmartClick a katapultování směrem na místo spolujezdce. Tento výrobce propadl v testu podruhé za dva roky. Také loňská verze sedačky Recaro Optia se při prudkém nárazu utrhla za základny Recarofix a byla vymrštěna vpřed. Při svolávací akci firma následně zákazníkům zdarma vyměňovala isofixovou základnu za jiný bezpečný základ.

Druhou nebezpečnou autosedačkou je model Jané Grand z roku 2017. Při nárazu nevydržely isofixové úchyty, kterými ji lze připevnit. Firma Jané přitom na svých stránkách uvádí, že jako jedna z mála společností v Evropě disponuje testovacím střediskem na autosedačky.

Recaro ani Jané zatím nedokážou bezpečnostní nedostatky, které by mohly vést až k vážnému úrazu nebo smrti dítěte, vysvětlit. "Obě firmy zahájily hloubkovou analýzu a Jané dočasně pozastavilo prodej modelu Grand," uvádí Vanda Jarošová z časopisu dTest.

Letošní testování více než dvaceti sedaček stále probíhá, kompletní výsledky budou známy až v říjnu. "Vzhledem k alarmujícím výsledkům uvedených dvou modelů a míře nebezpečnosti pro veřejnost jsme se rozhodli publikovat tuto informaci ihned jako varování," vysvětluje Jarošová.

Pokud vás zajímá bezpečnost jednotlivých typů nových automobilů, které se prodávají na českém trhu, klikněte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy