Rekordní zdražení: Litr Naturalu za týden o 70 haléřů

Radek Pecák Radek Pecák
30. 7. 2012 14:46
Ceny obou hlavních druhů pohonných hmot jsou nyní stejné jako na konci května
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Začátkem prázdnin se motoristé radovali, že se ceny benzinu a nafty u tuzemských čerpacích stanic dostaly na přijatelnou úroveň. Jejich spokojenost však nevydržela dlouho. Nyní, na konci července, jsou ceny na vývěsních stojanech na přibližně stejné úrovni jako na konci května, tedy těsně pod hranicí 37 Kč za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95.

Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny u čerpacích stanic dlouhodobě sleduje.

V minulém týdnu přitom zdražování nabralo rychlé tempo. Během jediného týdne benzin zdražil o 70 haléřů za litr. V případě natankování běžné padesátilitrové nádrže jde o rozdíl 35 korun.  

Nafta zdražila za týden o 60 haléřů

Nejdráže se tento druh pohonné hmoty prodává v hlavním městě, kde již průměrné ceny u čerpadel překročily 37,50 Kč, stejně jako na jižní Moravě. Naopak nejlevněji lze tankovat benzín v Ústeckém a Plzeňském kraji. Oproti Praze lze na jednom litru ušetřit v průměru korunu a padesát haléřů. 

Také nafta v minulém týdnu výrazně zdražila. Průměrné navýšení ceny za jeden litr však v rámci ČR bylo šedesát haléřů. Průměrná cena v ČR je nyní 36,18 Kč. I její cenový vývoj tak kopíruje stav z konce letošního května.

Nejdražší nafta se prodává na jižní Moravě, nejlevnější v Ústeckém kraji. 

--------------------------------------------------------------------------------

Čerpací stanice v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy