Přehledně: Co opatření proti covidu znamenají pro řidiče? Přezouvání gum se nedotknou

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 10. 2020 14:46
Vláda na středeční tiskové konferenci vyhlásila omezení maloobchodního prodeje. Je to jedno z opatření, která mají zamezit šíření onemocnění covid-19, aby nedošlo k přetížení zdravotnických zařízení. Jak se dotkne řidičů?
Autoservis (ilustrační foto).
Autoservis (ilustrační foto). | Foto: iStock

Podobně jako na jaře se opatření nejvíce dotknou prodeje nových a ojetých aut. Podle platného usnesení vlády nedostaly výjimku ani autosalony s novými vozy, ani autobazary.

Auto je tak od čtvrtka 22. října minimálně do 3. listopadu možné koupit pouze on-line. Pokud se pro takovou možnost rozhodnete, upozorňujeme na to, že prodejce by měl dodržet pravidla prodeje na dálku, tedy nabídnout možnost odstoupení od smlouvy po dobu čtrnácti dní. Zákazník si v té době smí zboží ale pouze a jen vyzkoušet.

"Ano, můžeme potvrdit, že počínaje zítřejším dnem budou do 3.11.2020 uzavřeny všechny showroomy autorizovaných partnerů značky ŠKODA na území České republiky, a to včetně prodejních míst certifikovaného prodeje ojetých vozů. Zákazníci mohou využít platformu Škoda Online, kde je možné z pohodlí domova bez nutnosti navštívit fyzicky prodejce objednat vůz na operativní leasing," komentuje usnesení vlády Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení Škoda Auto.

S opatřením ale zcela nesouhlasí. "Jsme připraveni respektovat všechna vládní opatření v zájmu zachování zdraví našich zaměstnanců i zákazníků. Přesto je nutné zdůraznit, že jarní zařazení showroomů do první vlny rozvolňování ukázalo, že právě prodejny nových vozidel nemají vliv na šíření koronaviru vzhledem k povaze tohoto podnikání a nízké koncentraci lidí v provozovnách. Proto o této záležitosti s vládou jednáme," doplňuje.

Ostatní služby pro motoristy naštěstí zůstávají do velké míry nedotčené. Vláda udělila výjimku autoservisům. To je důležité s ohledem na probíhající přezouvací sezonu, kdy motoristé mění letní pneumatiky za zimní, které jsou za zhoršených povětrnostních podmínek od 1. listopadu povinné. 

Neopakuje se tak rovněž situace z letošního jara, kdy rychle připravovaná opatření zapomněla například na výjimku pro autoservisy, což znamenalo, že nebylo možné opravit porouchané nebo havarované vozy. Vláda svoje pochybení tehdy jen s krátkým odstupem napravila.

Další výjimku má i prodej náhradních dílů pro automobily, otevřeny smějí zůstat i STK, čerpací stanice a také automyčky a provozovny odtahů porouchaných vozidel. .

Výroba aut na rozdíl od prodeje přerušena není. Vláda nerozhodla o omezení průmyslu. "Průmysl tvoří třetinu HDP České republiky, proto jsme se rozhodli ho neomezit," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula. Zastavení výroby by tedy v tuto chvíli bylo v kompetenci automobilek jako takových.

 

Právě se děje

Další zprávy